Success Story: Όταν μία κουρελού μεταμορφώνεται στο αγαπημένο αξεσουάρ των fashionistas!

Success Story: Όταν μία κουρελού μεταμορφώνεται στο αγαπημένο αξεσουάρ των fashionistas!

Συναντήσαμε την Λίλα Καραγιάννη, την δημιουργό του αγαπημένου μας Thekourelouproject! 

«Δεν είναι η ποιότητα της πρώτης ύλης που κάνει την τέχνη, είναι η τέχνη που δίνει ποιότητα στην πρώτη ύλη.» - Β. Ραφαηλίδης

Και ποιο είναι καλύτερο παράδειγμα για την απόδειξη αυτής της ρήσης από το Thekourelouproject! Η κουρελού, φτιαγμένη από κουρέλια, ένα ευτελές υλικό, στα χέρια της Λίλας Καραγιάννη μεταμορφώνεται. Η ταλαντούχα νεαρή ζωγράφος φαντάστηκε όμορφες τσάντες βλέποντας τις πολύχρωμες ρίγες και τη μεστή υφή της ταπεινής κουρελούς.

Με όπλα το ταλέντο της και την επιδεξιότητά της, την επιμονή και τη φαντασία της, οι όμορφες τσάντες από κουρελού δεν έμειναν ένα σχέδιο στο μυαλό της αλλά πολύ σύντομα γέμισαν τη δική της γκαρνταρόμπα και των φιλενάδων της.

koorelo1 6b4d3


«Όλα ξεκίνησαν όταν πέρυσι στην αρχή του καλοκαιριού έψαχνα μια τσάντα θαλάσσης και δεν μου άρεσε τίποτα από ό,τι έβρισκα στην αγορά. Αποφάσισα να φτιάξω μια δική μου από κουρελού. Η κουρελού, πολύχρωμη, ανθεκτική και ελαφριά μου φάνηκε ιδανικό υλικό και έτσι σύντομα έφτιαξα την πρώτη μου μεγάλη και πολύ αγαπημένη τσάντα θαλάσσης από κουρελού. Η τσάντα αυτή χωρούσε τα πάντα (έχω τρία παιδιά) και δεν την αποχωριζόμουν ποτέ.

Σύντομα οι φίλες μου, μου ζήτησαν να τους φτιάξω από μια, και.... αυτό ήταν. Μετά άρχισα να δέχομαι παραγγελίες από όλες τις φίλες φίλων που την έβλεπαν. Έτσι απέκτησα τις πρώτες μου πελάτισσες», μας λέει η Λίλα Καραγιάννη.

lila f24a2

Η δημιουργός του Thekourelouproject, Λίλα Καραγιάννη

Πώς αποφάσισες να επιλέξεις την κουρελού για υλικό σου;

«Η κουρελού σαν υλικό ήταν για μένα έμπνευση δημιουργίας. Πάντα μου άρεσαν οι κουρελούδες. Από μικρή είχα έντονη την εικόνα της δημιουργίας κουρελούδων καθώς περνούσα αρκετό χρόνο με δύο ηλικιωμένες αδελφές γειτόνισσες, πολύ αγαπημένες, οι οποίες είχαν έναν μεγάλο αργαλειό και ύφαιναν κουρελούδες. Θυμάμαι πως με άφηναν πολλές φορές να υφαίνω και εγώ. Ίσως τώρα κάπου μέσα μου ξαναζώ τη γλυκιά αυτή εποχή φτιάχνοντας τις τσάντες μου.

Στην αρχή λοιπόν έφτιαχνα μόνη μου τις κουρελούδες που ήθελα. Είχα φτιάξει έναν αυτοσχέδιο αργαλειό από ένα ξύλινο τελάρο με καρφιά και νήματα και έφτιαχνα με κουρέλια στα χρώματα που επέλεγα τις δικές μου κουρελούδες για τις τσάντες μου. Αργότερα όμως συνεργάστηκα με μια κοπέλα που φτιάχνει τις κουρελούδες με την καθοδήγησή μου και εγώ ράβω τις τσάντες και τις τελειοποιώ.»

koorelo3 732e2

«Η ομορφιά δεν είναι μια εγγενής ιδιότητα των πραγμάτων. Υπάρχει μόνο στο μυαλό του δημιουργού, που αναζητά τρόπους μέσα από τα έργα του να την εκφράσει».Ντ. Χιουμ

Πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις μια τσάντα από κουρελού;

«Γίνεται όλη στο χέρι, οπότε αν εύκολο σημαίνει γρήγορο, όχι δεν είναι. Η δουλειά έχει δύο στάδια. Πρώτα ράβω τη βάση της τσάντας και την επένδυσή της και μετά κάνω το στόλισμα, τα κεντήματα, όλα αυτά που κάνουν κάθε τσάντα μοναδική και μετατρέπουν την κουρελού σε μια παλέτα δημιουργίας. Όλες φτιαγμένες στο χέρι, με ιδιαίτερες νότες όπως χρυσή ή ασημένια κλωστή, δαντέλα, πον πον και βελονάκι για τις ενώσεις και το τελείωμα, όλα ανάλογα με την εκάστοτε έμπνευσή μου, καθιστούν τις τσάντες πραγματικά μοναδικές. Επίσης φτιάχνω τσάντες σε διαφορετικά μεγέθη, από πορτοφόλια και μικρές τσάντες για ψώνια ή τη θάλασσα.»


Ποιά είναι τα σχέδιά σου; Θα μπορέσεις να ανταποκριθείς αν η ζήτηση μεγαλώσει;

«Η μεγάλη απήχηση που έχουν οι τσάντες μου με γεμίζει δύναμη να προχωρήσω. Την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμο το επίσημο site του www.thekourelouproject.gr και www.kooreloo.gr μαζί το e-shop και πλέον θα δουλεύω πιο συστηματικά. Και βέβαια σκέφτομαι και το εξωτερικό. Αν και υπάρχουν κι άλλες τσάντες από κουρελού δεν μοιάζουν με τις δικές μου και νομίζω ότι θα ξεχωρίσουν.

Όσο για τη δυνατότητά μου, δε δουλεύω πια μόνη μου και όσο η ζήτηση θα μεγαλώνει, θα μεγαλώνει και το εργαστήρι μου. Στο μυαλό μου όμως είναι πάντα νέα σχέδια, και νέοι τρόποι , πάντα με πρώτη ύλη την κουρελού. Στην ανοιξιάτικη σειρά, πάντως, στην ύφανση της κουρελούς θα προστεθούν και σχέδια κεντημένα μέσα στο ύφασμα, κάνοντας ακόμη πιο ιδιαίτερες τελικά τις τσάντες.»

kour5 c1417


«Ο άνθρωπος που δουλεύει με τα χέρια είναι εργάτης, με τα χέρια και το μυαλό, τεχνίτης, με τα χέρια, το μυαλό και την καρδιά, καλλιτέχνης»-F.Mauriact


Και η Λίλα έχει καρδιά καλλιτέχνη. Και οι τσάντες από κουρελού δεν είναι το πρώτο πράγμα που έφτιαξε αφού λατρεύει τις χειροτεχνίες και κυρίως τη ζωγραφική.


«Μου αρέσει να φτιάχνω και έχω μια ευκολία στις κατασκευές. Αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι η ζωγραφική. Από το 2006 ζωγραφίζω επαγγελματικά, ακολουθώντας ένα παιδικό όνειρο, που δεν ακολούθησα με τις σπουδές μου και την πρώτη μου καριέρα (σπούδασα management και δούλευα για χρόνια στον ιδιωτικό τομέα). Το 2006, άφησα την δουλειά μου, βρέθηκα στη Σερβία και τη Ρουμανία ακολουθώντας τη μετάθεση του συζύγου μου και αυτή η συγκυρία δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για αφοσιωθώ στην τέχνη μου. Η θετική ανταπόκριση του κόσμου για τα έργα μου (τα έχω πουλήσει όλα) με ενθάρρυνε να επικεντρωθώ στην τέχνη, να δημιουργήσω, να φαντάζομαι και να σχεδιάζω με τόλμη τα νέα μου βήματα.»

kour7 6dc4c

Info: Δείτε τις υπέροχες δημιουργίες της Λίλας Καραγιάννη στη σελίδα της στο facebook https://www.facebook.com/ThekourelouprojectLeilakarr