Το πιο τρυφερό project: Ένας άντρας εμπνέεται από τη γυναίκα του που νίκησε τον καρκίνο

Το πιο τρυφερό project: Ένας άντρας εμπνέεται από τη γυναίκα του που νίκησε τον καρκίνο

Ο Micha Cattaui, εμπνέεται από την περιπέτεια υγείας της γυναίκας του, αφαιρεί το στήθος από τη Νίκη της Σαμοθράκης και την πηγαίνει για ακτινογραφίες σε ιατρείο της Αθήνας...

Θα μπορούσε να είναι το βραβείο Οσκαρ για κάθε γυναίκα που κέρδισε την μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Η Νίκη της Σαμοθράκης, κλασικό σύμβολο ομορφιάς και γυναικείας δύναμης λαβωμένη από τη μάχη που έδωσε ενάντια στον καρκίνο. Με ουλές στο στέρνο και ατροφικές φτερούγες από κοτόπουλο, αντί για ένδοξα φτερά.

«Είναι περήφανη όσο ποτέ, νίκησε αυτή την ασθένεια, είναι νικήτρια» τονίζει ο Micha Cattaui, που υπογράφει την έκθεση «Scars and Scares» («Ουλές και αιφνίδιοι φόβοι»), η οποία εγκαινιάζεται αύριο στις 19:30 στην Γκαλερί Σκουφά.

«Την εμπνεύστηκα όταν γυναίκα μου διαγνώστηκε με καρκίνο κι ενώ πήγαινα κάθε μέρα για έναν ολόκληρο χρόνο στο νοσοκομείο. Τότε συνειδητοποίησα ότι όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα έχουμε αποφύγει αν είχε διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, αν είχε ανιχνευτεί νωρίς».

Λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια, δώσαμε ραντεβού στο εργαστήριό του. Απόγευμα, γιατί το πρωί έπρεπε να πάει την Νίκη της Σαμοθράκης για ακτινογραφίες.

ggggerbv bb3f9

«Τις βγάλαμε στο ιατρείο του Αλέξη Κελέκη. Πήγα εκεί όχι μόνο με την Νίκη αλλά με όλα τα γλυπτά- έπρεπε να δεις την έκφρασή του όταν εμφανίστηκα με τα μπουτάκια κοτόπουλου... Επνιξε τα γέλια του και συνέχισε να κάνει τη δουλειά του» διηγείται ο Micha. Στόχος του, όπως λέει, «να προκαλέσω τον θεατή σε συζήτηση με θέμα την μαζική κατανάλωση και τις συνέπειες που έχει στην υγεία μας».

image3_4ade8.jpeg

Αναμφίβολα ο διάλογος αυτός βάζει στο εδώλιο την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε. Κοιτάζω τα γλυπτά. Η όψη και η υφή τους προσομοιάζει στην πραγματική –πιθανόν και η γεύση τους.

image1_921c2.jpeg

Για την κατασκευή τους, ο τολμηρός καλλιτέχνης χρησιμοποίησε πολλά και διαφορετικά υλικά «ώστε να πετύχω την επιθυμητή πυκνότητα. Γιατί όσο πιο πυκνή είναι η μάζα τόσο πιο λευκό το αποτέλεσμα στην ακτινογραφία. Κι εδώ έγινε περίπλοκο γιατί αν έκανα κάποιες στρώσεις πιο παχιές όλα φαίνονταν λευκά και δεν έβλεπες τίποτα παρά ένα μεγάλο λευκό σβόλο».

Στην περσινή Art Athina, είχε παρουσιάσει 6 τολμηρές ελληνικές σημαίες που φιλοξενήθηκαν στην γκαλερί του Γερμανού Μίρκο Μάγιερ, μία εκ των οποίων είχε την μορφή –σχεδόν και την υφή- μπισκότου Παπαδοπούλου. Φιλοδοξεί, για ακόμα μια φορά, «το σοκ και η πρόκληση να δώσουν το έναυσμα για διάλογο στον θεατή»

Info: «Scars and Scares»

Γκαλερί Σκουφά (Σκουφά 4, Κολωνάκι, 2103643025)

Διάρκεια: 12 Μαρτίου έως 4 Απριλίου