Aριστοτέλης Ωνάσης: 40 χρόνια χωρίς τον Έλληνα μεγιστάνα

Aριστοτέλης Ωνάσης: 40 χρόνια χωρίς τον Έλληνα μεγιστάνα

Μια ζωή σαν παραμύθι, όμως, όχι με αίσιο τέλος!

«Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία» λένε μερικοί, και σίγουρα στην περίπτωση του Αριστοτέλη Ωνάση το ρητό αυτό βρίσκει το απόλυτο νόημα, αφού μπορεί ο Έλληνας κροίσος να κατόρθωσε να κάνει κάθε όνειρό του πραγματικότητα, να συγκέντρωσε στα χέρια του τόσο πλούτο όσο λίγοι, να αποτέλεσε το απόλυτο status symbol των περασμένων δεκαετιών, αλλά αυτό που απέμεινε στο τέλος, ήταν η τραγική κατάληξη της οικογένειάς του και η δυστυχία, που δεν θα μπορούσαν να εξαγοραστούν με όλα τα χρήματα του κόσμου.


Και κάπως έτσι, η ζωή του... Αρίστου από την Σμύρνη, που κατάφερε να κάνει όλες τις άριστες επιλογές προκειμένου να πετύχει τους στόχους του, κατάφερε να τα έχει όλα. Από την απόλυτη ευτυχία μέχρι την πιο βαριά δυστυχία. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης έζησε μία ζωή, που όλοι θα ήθελαν, αλλά ταυτόχρονα και όλοι θα απεύχονταν.

O-at-lsr d78fb


Γεννημένος το 1906 στη Σμύρνη και προερχόμενος από μία εύπορη οικογένεια που ασχολούνταν με το εμπόριο καπνού, ο Αριστοτέλης, ξεριζώθηκε από τον τόπο του και έπειτα από την Μικρασιατική καταστροφή έφτασε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας. Ύστερα από λίγο καιρό, σε ηλικία μόλις 16 ετών και με ελάχιστα χρήματα μαζί του, παίρνει την μεγάλη απόφαση να κάνει το μεγάλο ταξίδι για την Αμερική. Εκεί, όπου η μοίρα θα του άλλαζε τη ζωή μια για πάντα.

szserie-geld-macht-hass c6b7c


Φτάνοντας στην Αργεντινή και στο Μπουένος Άιρες, ο Αρίστος ξεκινά να κάνει διάφορες προχειροδουλειές, όπως νυχτοφύλακας, λαντζιέρης και τηλεφωνητής, έχοντας πάντοτε ωστόσο στο μυαλό του το στόχο του, αλλά και το επόμενο βήμα του για να τον καταφέρει. Σημαντικό σταθμό αποτέλεσε η δημιουργία της βιοτεχνίας καπνού, έχοντας τη στήριξη του καπνεμπόρου πατέρα του, που του έστελνε την πρώτη ύλη από την Τουρκία.

15758497 san simera idrythike i olympiaki ap ton onasi vinteo 1 315x236.limghandler 96ad3


Η προσπάθειά του στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ο Αριστοτέλης συγκέντρωσε το πρώτο μεγάλο του κεφάλαιο, το οποίο και επένδυσε, εκμεταλλευόμενος κάθε συγκυρία, γνωριμία αλλά και την επιχειρηματική του διαίσθηση, στον ναυτιλιακό τομέα. Επένδυσε το ποσό του σε δύο πλοία, που δεν βρίσκονταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ωστόσο η επιλογή τον έβγαλε για ακόμα μια φορά ασπροπρόσωπο. Ακολούθησε η αγορά του πρώτου τάνκερ, του «Άριστον», ενώ συνέχισε και με την αγορά άλλων.

onassis DW Finanzen 512148a 0927c


Ο τίτλος του εφοπλιστή τον χαρακτήριζε πλέον, και η αυτοκρατορία του είχε ήδη ξεκινήσει μία πορεία που θα ήταν δύσκολο να την ανακόψει κανείς. Ωστόσο, ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος ήταν ένας παράγοντας, που δεν είχε υπολογίσει. Κατά τη διάρκειά του, διαμένει στο Λονδίνο, όπου και γνωρίζει την μετέπειτα σύζυγό του και κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, Αθηνά-Τίνα Λιβανού. Παντρεύονται το 1946 και αποκτούν μαζί δυο παιδιά, την Χριστίνα και τον Αλέξανδρο.

arist-teles-athina-onassis-alexander-onassis-aristoteles-onassis-34550591-360-500 a42f7


Οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν άργησαν, αφού το 1956 ιδρύει την Ολυμπιακή Αεροπορία, και καταφέρνει να την φτάσει στο απόγειο της δόξας, καθώς συμπεριλήφθηκε στις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου. Ο Έλληνας μεγιστάνας είχε πλέον καταφέρει τα πάντα και απολάμβανε τους καρπούς των προσπαθειών του, με κοσμικά πάρτι, γνωριμίες με πρόσωπα διεθνούς φήμης και ατελείωτα φλερτ με τις ομορφότερες γυναίκες. Άλλωστε, ο ίδιος είχε δηλώσει πως... αν δεν υπήρχαν γυναίκες, όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν σημασία. Κάπου εκεί, γνωρίζει και την Μαρία Κάλλας, με την οποία θα ζούσε έναν θυελλώδη έρωτα που θα τον οδηγούσε στο διαζύγιο με την Τίνα, το 1960, όμως οι δυο τους δεν έφτασαν ποτέ στα σκαλιά της εκκλησίας. Το 1963 αγοράζει τον Σκορπιό και τον μετατρέπει στον επίγειο παράδεισό του, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 1968, παντρεύεται την Τζάκι Κένεντι, χήρα του γερουσιαστή Τζον Κένεντι.

assets large t 1463 933068 type11491 22e55


Αφετηρία, της πτώσης της τεράστιας αυτοκρατορίας του, ο θάνατος του γιου του, Αλέξανδρου, έπειτα από πτώση με το ελικόπτερό του, στις 23 Ιανουαρίου του 1973. Όλα τα φώτα της λαμπερής αυτής ζωής, έσβησαν τότε μια για πάντα, μιας και ο ίδιος δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το χτύπημα αυτό της μοίρας αλλά ούτε και να το διαχειριστεί. Παραιτημένος πια από τις επιχειρήσεις του αλλά και από την ίδια τη ζωή, αφήνει την τελευταία του πνοή από μυασθένεια, δυο χρόνια μετά, στις 15 Μαρτίου 1975 σε νοσοκομείο της Γαλλίας.

Διαβάστε ακόμη:

Κάν'το όπως... ο σκύλος σου!6 μαθήματα ευτυχίας που μας δίνουν οι αγαπημένοι μας «φίλοι»

Το πιο τρυφερό project: Ένας άντρας εμπνέεται από τη γυναίκα του που νίκησε τον καρκίνο