Πάσχα στην Τήνο, στο πιο παρεξηγημένο νησί των Κυκλάδων!

Ερμιόνη Σαρρή
Πάσχα στην Τήνο, στο πιο παρεξηγημένο νησί των Κυκλάδων!

Ένα ταξίδι μέσα από τη δική μου ματιά!

«Τα εισιτήριά σας για Άνδρο- Τήνο-Μύκονο». Μία φράση που όσο και αν τα χρόνια περνάνε, αντηχεί το ίδιο δυνατά στα αυτιά μου. Είναι Μ. Πέμπτη και το λιμάνι της Ραφήνας πλημμυρίζει από ταξιδιώτες όσο ο κύριος Τόγιας είναι έξω από το πρακτορείο του με τη φωνή του αυτή. Το πλοίο «κορνάρει» και το ταξίδι για την Τήνο ξεκινάει.

Πάνε περίπου 15 χρόνια από τότε που πέρασα το πρώτο μου Πάσχα στο νησί αυτό και κάθε χρόνο το βιώνω όλο και πιο όμορφα. Με το που φθάνει κανείς στο λιμάνι της Τήνου βλέπει στο βάθος το καμπαναριό της Παναγίας και κατευθείαν η ψυχή του γαληνεύει. Οι ντόπιοι είναι πάντα εκεί για να καλωσορίσουν τους επισκέπτες τους και φυσικά να τους κάνουν να αισθανθούν οικείοι στον τόπο τους.

evelyn5 5e1e0

Τόσο στην εκκλησία της Παναγίας, όσο και στις υπόλοιπες του νησιού έχω ζήσει τις πιο κατανυκτικές πασχαλινές ημέρες. Ο επιτάφιος της χώρας να βουτά στα νερά του Αιγαίου, ενώ οι κυρίες στα μπαλκόνια του Πύργου να μας λούζουν με μύρο. Στο χωριό πάλι της Καρδιανής θα δείτε τον καθολικό επιτάφιο να συναντιέται με τον ορθόδοξο και να γίνονται ένα για μερικά λεπτά. Η θέα από το χωριό αυτό να θυμάστε πως δε θα φύγει ποτέ από τη μνήμη σας, αφού σας προσφέρει το Αιγαίο στο... πιάτο. Για αυτό ίσως και να πρέπει να επιστρέψετε με το φως του ηλίου και να καθίσετε για λίγο να τα πείτε με τους ντόπιους στο μικρό καφενεδάκι. Το απόγευμα μην ξεχάσετε να δείτε το ηλιοβασίλεμα από το μέρος αυτό ή να κατηφορίσετε προς τον Όρμο των Υστερνίων (ίσως και να συναντηθούμε).

evelyn9 fc115
evelyn10 2a201
evelyn8 72573

Το Μ. Σάββατο μετά το Χριστός Ανέστη οι ήχοι από όλες τις καμπάνες του νησιού θα αντηχήσουν στα αυτιά σας και τα πυροτεχνήματα θα λάμψουν στον ουρανό. Ξημερώνει Κυριακή και ο φόβος είναι πάντα μην τυχόν και χάσουμε τις τριμπονιές στο χωριό του Πύργου(είναι και το ξενύχτι στο στενό της Χώρας βλέπετε στη μέση). Οι προετοιμασίες είναι μεγάλες και άντρες όλων των ηλικιών ετοιμάζουν από μέρες το μπαρούτι τους. Το σήμα δίνεται και ο ήχος τους ακούγεται χιλιόμετρα μακριά. Και μόλις αυτές τελειώσουν, θα τους δείτε όλους να γίνονται μία μεγάλη παρέα στα ταβερνάκια του Πανόρμου. Ό,τι καιρό και αν έχει, τα τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα είναι αναγκαία. Όποιο όμως χωριό και αν επισκεφτείτε τη μέρα αυτή, θα βρείτε πάντα τις πόρτες ανοιχτές και τους ανθρώπους να σας προσφέρουν το κατιτίς τους. Αυτό σε μαγεύει στην Τήνο, οι άνθρωποί της. Δεν είμαι από εκεί, αλλά ποτέ δε με έκαναν να αισθανθώ... τουρίστρια.

evelyn2 fd600
evelyn3 71922

Τη Δευτέρα του Πάσχα, αν έχετε χρόνο, γνωρίστε το χωριό Βόλαξ και αναζητήστε τον κύριο Αντώνη που φτιάχνει χειροποίητα καλάθια. Ζει μόνιμα εκεί και έχει να σας αφηγηθεί πολλές ιστορίες. Θα σας μιλήσει για τους βράχους που μοιάζουν με πλανήτες και θα σας περιγράψει αναλυτικά όλες τις ιστορίες που υπάρχουν για τον τόπο αυτόν.Στον Κάμπο επίσης θα ανακαλύψετε το μουσείο Τσόκλη, ενώ στο Κτικάδο αναβιώνει το έθιμο της... Αγάπης.

evelyn4 e80cd

Μπορεί τόση ώρα να μην έχω αναφερθεί στο θέμα διασκέδαση, αλλά το άφησα για το τέλος, καθώς είναι και μία από τις αιτίες που η Τήνος είναι τόσο παρεξηγημένο νησί. Δε θέλω να είμαι υπερβολική, αλλά δε θα βαρεθείτε στιγμή και ούτε θα μπείτε στον πειρασμό να πάρετε το καράβι για τη... Μύκονο. Όλο και κάποιο παραδοσιακό πανηγύρι θα συναντήσετε ή θα χορέψετε στο γνωστό... στενό. Κάθε μαγαζί έχει το δικό του στυλ, αλλά στο τέλος της βραδιάς όλοι γίνονται μία παρέα.

Επιλέξτε, λοιπόν, την κατάλληλη παρέα και γνωρίστε την Τήνο. Δύσκολα θα ακούσετε κάποιον να μη θέλει να επιστρέψει στο νησί αυτό, αφού η ηρεμία και απλότητα είναι μερικά από τα ατού του.

*Ευχαριστώ θερμά την Έβελυν Φωσκόλου για τις καταπληκτικές φωτογραφίες της!

Διαβάστε ακόμα:

Η καλυτερη ανοιξιατικη αποδραση: Σας παμε βολτα σε 5 πανεμορφα δαση της Ελλαδας! (PHOTOS)