Gay άνθρωπος των σπηλαίων;

Gay άνθρωπος των σπηλαίων;

Και, αν ναι, από τι το καταλάβαμε;

Βρέθηκε λοιπόν πρόσφατα ένας σκελετός της Λίθινης Εποχής, ο οποίος χρονολογείται στην περίοδο μεταξύ 2900 με 2500 π.Χ..Εντοπίστηκε στην Τσεχία, σε προάστιο της Πράγας και μετά από έρευνες πιστεύεται ότι πρόκειται για ομοφυλόφυλο άνδρα ή κάτι παρεμφερές.

Οι ενδείξεις που οδήγησαν τους αρχαιολόγους σ' αυτό το συμπέρασμα είναι οι εξής: Αρχικά, εκείνη τη χρονική περίοδο, τα έθιμα ταφής τηρούνταν στην περιοχή πιστά, πράγμα που κάνει ορισμένες αλλαγές όσον αφορά τον τρόπο ταφής του συγκεκριμένου σκελετού να μην φαίνονται καθόλου τυχαίες. Συγκεκριμένα, οι άνδρες θάβονταν από τη δεξιά πλευρά του σώματός τους και το κεφάλι τους κοιτούσε προς τη δύση. Οι γυναίκες από την άλλη, ξάπλωναν με την αριστερή πλευρά, ενώ το κεφάλι τους κοιτούσε προς την ανατολή.

Ο άντρας που συζητάμε όμως, θάφτηκε από την αριστερή πλευρά όπως οι γυναίκες, το κεφάλι του όμως κοιτούσε προς τη δύση όπως οι άνδρες. Επιπλέον γύρω του, αντί να είναι θαμμένα τα κλασικά ανδρικά πράγματα που τους ακολουθούσαν στον τάφο όπως όπλα, σφυριά και μαχαίρια, βρέθηκαν οικιακοί αμφορείς, τα «κουζινικά» της εποχής δηλαδή. Τα συμπεράσματα είναι μάλλον εύλογα...