Bartolomeo Cristofori: H Google τιμά τον εφευρέτη του πιάνου με το σημερινό της Doodle

Bartolomeo Cristofori: H Google τιμά τον εφευρέτη του πιάνου με το σημερινό της Doodle

360 χρόνια από τη γέννησή του

Μπορεί το όνομά του να μη μας λέει πολλά, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη γη που να μη γνωρίζει την εφεύρεσή του. Αναφερόμαστε στο σημερινό τιμώμενο πρόσωπο της Google, το Bartolomeo Cristofori ο οποίος είναι ο δημιουργός του διασημότερου ίσως μουσικού οργάνου, του πιάνου.

unnamed ac4fc

Σαν σήμερα λοιπόν συμπληρώνονται 360 χρόνια από τη γέννηση του Ιταλού εφευρέτη, ο οποίος μεγάλωσε σε πολύ φτωχή, και από πολύ μικρός έμαθε την τέχνη κατασκευής μουσικών οργάνων. Το 1688 προσλαμβάνεται από τον πανίσχυρο φλωρεντινό πρίγκιπα Φερδινάνδο της οικογένειας των Μεδίκων ως συντηρητής των πολυάριθμων μουσικών οργάνων που είχε η δυναστεία στην κατοχή της, ενώ έπειτα από 10 χρόνια πειραματισμών παρουσιάζει το 1698 ένα «τσεμπαλοειδές»όργανο, το οποίο δίνει στον εκτελεστή τη δυνατότητα να ελέγχει την ένταση του ήχου ανάλογα με το πόσο απαλά ή δυνατά πατάει το πλήκτρο.

Bartolomeo-Cristofori-2 1edb5

Το 1709 κατασκευάζει το gravicembalo col piano e forte ενώ ουσιαστικά θεωρείται ο πρώτος κατασκευαστής πληκτροφόρου. Συνολικά, κατασκεύασε μόλις τρία πιάνα εκ των οποίων τα δύο σώζονται μέχρι σήμερα. Το σχέδιό του τελειοποίησε ο Γκότφριτ Ζίλμπερμαν ενώ από τους πρώτους συνθέτες που αναγνώρισαν την αξία του πιάνου ήταν ο Καρλ Φίλιπ Εμάνουελ Μπαχ.

h2 89.4.1220 39f31