Τι θα γίνει με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες;

Τι θα γίνει με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες;

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Οι εξελίξεις στη χώρα μας είναι ραγδαίες ενώ δεν είναι λίγες οι απορίες που σίγουρα γεννιούνται στους πολίτες, σχετικά με την ανάληψη και διαχείριση των χρημάτων του. Όσον αφορά στις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση με την Τράπεζα.

Για ανάληψη μετρητών με την πιστωτική κάρτα ισχύει το όριο των 60 ευρώ την ημέρα. Η συναλλαγή αυτή επιβαρύνεται με το επιτόκιο και προμήθεια που ορίζονται από τη σύμβαση με την Τράπεζα που εξέδωσε την πιστωτική κάρτα. Σε ότι έχει να κάνει με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στα καταστήματα, θα γίνονται κανονκά. Με λίγα λόγια όλες οι συναλλαγές θα γίνονται με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμών (web banking, phone banking). Οι προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) μπορούν να χρησιμοποιούνται μέχρι το όριο, που υπήρχε, πριν την έναρξη της τραπεζικής αργίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι οι αλλοδαποί τουρίστες θα μπορούν να κάνουν κανονικά αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ με τις κάρτες τους, εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό. Έχετε υπόψη σας ότι έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η Επιτροπή αυτή θα αντιμετωπίζει αιτήματα για επείγουσες και αναγκαίες πληρωμές, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με το όριο ανάληψης μετρητών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (π.χ. πληρωμές προς το εξωτερικό για λόγους υγείας).

Τέλος, οι μισθοί που καταβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω τραπεζικών λογαριασμών δεν έχουν κανένα πρόβλημα.