Πασχαλινά έθιμα από όλη την Ελλάδα

Πασχαλινά έθιμα από όλη την Ελλάδα

Κάθε τόπος και ένα έθιμο στην ελληνική επικράτεια.

Το 98% των Ελλήνων είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, έτσι μόνο παράλογο δεν είναι που σε όλη την ελληνική επικράτεια υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τρόποι για γιορτάσουν οι χριστιανοί τη ημέρα αυτή.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, σε κάποια χωριά, λίγο πριν την Ανάσταση φτιάχνουν ένα βουνό από ξύλα και στην κορυφή του στήνουν ένα σκιάχτρο που αναπαριστά τον Ιούδα. Με το «Χριστός Ανέστη» του παπά, βάζουν φωτιά στα ξύλα και καίνε το Ιούδα.

Στη Θράκη από την άλλη πραγματοποιούν μία παρόμοια τελετή, που μοιάζει λίγο παγανιστική, αλλά η εκκλησία αποδέχεται απόλυτα και κατασκευάζουν το ομοίωμα του Ιούδα από κλαδιά δέντρων. Εκείνοι το καίνε τη Μ.Παρασκευή για να ξορκίσουν το κακό και να γιορτάσουν την επερχόμενη Ανάσταση.

Στην Ύδρα η περιφορά του Επιταφίου καταλήγει κυριολεκτικά μες στο νερό και οι πιστοί που σπεύδουν να ζήσουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία ελληνικού Πάσχα είναι πολλοί.

Στο Λεωνίδιο της Πελοποννήσου τα βράδυ της Ανάστασης εκτός από βεγγαλικά ο ουρανός γεμίζει με φωτεινά αερόστατα που απελευθερώνουν οι κάτοικοι για να γιορτάσουν το χαρμόσυνο μήνυμα του Πάσχα.

Ενώ τέλος, στη Σύρο που υπάρχει μεγάλο ποσοστό καθολικών χριστιανών οι επιτάφιοι της ορθόδοξης και της καθολικής εκκλησίας συναντιούνται στην κεντρική πλατεία και όλοι μαζί οι χριστιανοί γιορτάζουν την ημέρα αυτή.