Ποια είναι η «χειρότερη» χώρα για να είσαι γυναίκα σήμερα;

Ερμιόνη Σαρρή
Ποια είναι η «χειρότερη» χώρα για να είσαι γυναίκα σήμερα;

Μπορεί να βρισκόμαστε στο 2017, ωστόσο, ο δρόμος για την ουσιαστική ισότητα των φύλων είναι ακόμη μακρύς. Σε αντίθεση με αρκετές χώρες του Δυτικού κόσμου, σε πολλά άλλα κράτη οι γυναίκες συνεχίζουν να θεωρούνται κατώτερα όντα και να στερούνται βασικά, ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Ισότητα των Φύλων (2016), η Υεμένη είναι η χειρότερη χώρα για να ζει μια γυναίκα σήμερα. Το κράτος αυτό της Αραβικής Χερσονήσου βρίσκεται στην τελευταία θέση (την 144η!) της λίστας της έκθεσης «The Global Gender Gap Report 2016» του Φόρουμ για το χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών στον πλανήτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία από τέσσερις τομείς: Την υγεία, την εκπαίδευση, την οικονομία και την πολιτική.

Δυστυχώς, ο πόλεμος που ξέσπασε πριν από περίπου δύο χρόνια στην χώρα και έχει προκαλέσει τον θάνατο 7.000 ανθρώπων, έχει δυσχαιράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση όσον αφορά στην ισότητα των δύο φύλων στη χώρα.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που ζουν στην Υεμένη σήμερα αφορά στην εκπαίδευση, αφού οι περισσότερες είναι αναλφάβητες…

Τι άλλο βιώνουν οι γυναίκες που ζουν στην Υεμένη; Δεν μπορούν να παντρευτούν χωρίς την έγκριση του «αρχηγού» της οικογένειάς τους και δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες όσον αφορά στο διαζύγιο, την κληρονομία ή την κηδεμονία των παιδιών τους. Επίσης, η έλλειψη νομικής προστασίας αφήνει τις γυναίκες στην Υεμένη παντελώς εκτεθειμένες σε κάθε μορφή ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας, ενώ στη χώρα συνεχίζονται έως σήμερα οι γάμοι ανηλίκων και εφαρμόζεται η ειδεχθής πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων!

Η έλευση της Αραβικής Άνοιξης δεν έκανε καλύτερα τα πράγματα στην Υεμένη, εκεί όπου για πολλές περιπτώσεις, το να γεννιέσαι γυναίκα σήμερα σημαίνει αυτόματα μια ζωή γεμάτη δυσκολίες, πόνο και κακουχίες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν την ανισότητα των φύλων δεδομένη στην Υεμένη, υπάρχουν ακόμη γυναίκες που παλεύουν και ρισκάρουν τις ζωές τους για να κερδίσουν αυτή τη μάχη. Μάλιστα, στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου έκανε τον γύρο του κόσμου η είδηση ότι μία 30χρονη, η οποία εργαζόταν σε φιλανθρωπική οργάνωση στην Υεμένη και μάχονταν κατά του αναλφαβητισμού των γυναικών στην χώρα, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από δύο μοτοσικλετιστές, στο κέντρο της πόλης Ταΐζ.

Ο δρόμος προς την ισότητα για τις γυναίκες της Υεμένης είναι δύσκολος. Ας ελπίσουμε, όμως, ότι οι αγώνες τους θα δικαιωθούν και ότι κάποτε, θα μπορούν να έχουν κι εκείνες ένα καλύτερο επίπεδο ζωής και περισσότερα δικαιώματα…

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 2017