Αυτή είναι η χώρα που θα θέλαμε όλες να ζούμε!

Κατερίνα Ηλιάκη
Αυτή είναι η χώρα που θα θέλαμε όλες να ζούμε!

Είναι γεγονός πως η ισλανδική κοινωνία θεωρείται από τις πιο φεμινιστικές στον πλανήτη, αφού είναι αρκετά συνηθισμένο να βρίσκονται γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στη διοίκηση και σε επιχειρήσεις. Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο, καθώς οι γυναίκες της δεν σταματούν να προσπαθούν για την ισότητα των δύο φύλων!

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η 24 Οκτωβρίου 2016, που για εμάς μπορεί να είναι μια συνηθισμένη μέρα, για τις γυναίκες όμως της Ισλανδίας είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τα δικαιώματά τους, για αυτό και βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν και να διαμαρτυρηθούν για το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα. Πιο συγκεκριμένα, το «Women's Day Off», ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια, το 1974, όταν το 90% των γυναικών στην Ισλανδία έκαναν απεργία καθώς οι μισθοί τους ήταν κατά 60% χαμηλότεροι από των ανδρών και αρκετές δεν μπορούσαν να εργαστούν διότι είχαν οικογένεια και παιδιά…

Για πολλά χρόνια, οι γυναίκες έμεναν σπίτι, ενώ οι άνδρες τους διέσχιζαν τον Ατλαντικό Ωκεανό. Εκείνες ήταν υπεύθυνες για κάθε εργασία στο σπίτι και αναλάμβαναν τον ρόλο του αγρότη, του αρχιτέκτονα, του μηχανικού. Παράλληλα, εργάζονταν και ήταν υπεύθυνες για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους.

Έτσι, αποφάσισαν να κάνουν τη δική τους «επανάσταση», διότι ένιωθαν ότι δεν πληρώνονταν αρκετά χρήματα για την εργασία τους ενώ δεν είχαν εκπροσώπους που να τις αντιπροσωπεύουν στον πολιτικό χώρο: Μόλις εννέα γυναίκες είχαν καταφέρει να κερδίσουν μία θέση στο Κοινοβούλιο. Έτσι, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Σαράντα χρόνια αργότερα, οι γυναίκες της νησιωτικής αυτής χώρας τα κατάφεραν, με την πατρίδα τους να βρίσκεται πρώτη στη λίστα του World Economic Forum για τη μισθολογική διαφορά, έχοντας τη μικρότερη διαφορά, ενώ πρόσφατα ονομάστηκε ως το καλύτερο μέρος στον κόσμο για τις εργαζόμενες γυναίκες.

Στις 24 Οκτωβρίου 2016 λοιπόν, χιλιάδες εργαζόμενες σταμάτησαν να δουλεύουν νωρίτερα από τη λήξη της βάρδιάς τους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα. Συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Ρέκιαβικ για να διαμαρτυρηθούν για τη μισθολογική διαφορά που έχουν οι γυναίκες με τους άντρες, η οποία βρίσκεται στο 18% και να διεκδικήσουν για ακόμη μία φορά τα δικαιώματά τους!

Είναι γεγονός άλλωστε, πως η Ισλανδία παραμένει ένα από τα καλύτερα μέρη για τις γυναίκες, με το 80% να εργάζεται. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι οι γυναίκες απολαμβάνουν τα υψηλότερα ποσοστά ισότητας στην υγεία, τη μόρφωση, την πολιτική και την εργασία!

Με λίγα λόγια, πρόκειται για μία πρωτοποριακή χώρα σε ζητήματα που αφορούν στα δύο φύλα. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι μπαμπάδες λαμβάνουν γονική άδεια ενώ συμμετέχουν σε δουλειές του σπιτιού καθώς και στη φροντίδα και το μεγάλωμα των παιδιών.

Παράλληλα, οι γυναίκες της χώρας είναι πολύ οργανωμένες και συνασπίζονται για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Έχουν μάλιστα δημιουργήσει και μία σελίδα στο Facebook, την οποία έχουν ειρωνικά ονομάσει «Beauty Tips» και συζητούν θέματα ισότητας των δύο φύλων. Το ένα τρίτο των γυναικών της Ισλανδίας, είναι μέλη της σελίδας αυτής!

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 2017