Η Σαμόα προχωράει μπροστά

Η Σαμόα προχωράει μπροστά

Και όταν λέμε μπροστά, εννοούμε μια μέρα μπροστά

Το Ανεξάρτητο Κράτος των Σαμόα βρίσκεται στο Νότιο Ειρηνικό και αποτελείται από εννέα ηφαιστειογενή νησιά. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο τόπο για να ζει κανείς, μόνο που έχει ένα σοβαρό πρόβλημα.

Μολονότι βρίσκεται πολύ κοντά στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, αυτή τη στιγμή, χρονικά, είναι 21 ώρες πίσω από το Σύδνεϋ. Έτσι, είναι κάπως δύσκολο να γίνουν σωστές συνεννοήσεις και δουλειές ανάμεσα στους Σαμοανούς και τους Αυστραλούς, με αποτέλεσμα η οικονομία του συμπλέγματος να μένει κάπως πίσω.

Έτσι λοιπόν, από την 29η του ερχόμενου Δεκέμβρη, οι Σαμοανοί θα είναι πλέον τρεις ώρες μπροστά από το Σύδνεϋ, προσχωρώντας στη δυτική πλευρά της διεθνούς γραμμής ημερομηνίας και προχωρώντας μία μέρα μπροστά. Η ίδια αλλαγή είχε ξαναγίνει 119 χρόνια πριν, όταν η χώρα είχε μετακινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση με στόχο να συνάψει εμπορικές σχέσεις με την Αμερική και την Ευρώπη.

Ωστόσο, οι καλύτεροι και κοντινότεροι συνεργάτες είναι οι γείτονες, στη συνεργασία με τους οποίους όμως χάνονται δύο εργάσιμες μέρες, καθώς όταν είναι Παρασκευή στη Σαμόα, στη Νέα Ζηλανδία είναι Σάββατο και όταν οι Σαμοανοί είναι στην εκκλησία την Κυριακή, στο Σύδνεϋ και το Μπρίσμπεϊν ήδη δουλεύουν.