Gay σημαίνει χαρούμενος

Gay σημαίνει χαρούμενος

Δεν έχουν περάσει, όμως, και τόσα πολλά χρόνια από τότε που η ομοφυλοφιλία συγκαταλεγόταν -επισήμως- ανάμεσα στις ψυχολογικές ασθένειες. 

Στις 17 Μαΐου 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε τον ερωτικό πόθο των ανθρώπων απέναντι σε άτομα του ίδιου φύλου από τον κατάλογο των ψυχικών νόσων. Κάπως καθυστερημένα, ομολογουμένως, αν αναλογιστεί κανείς πως gay υπήρχαν όχι απλώς δεκάδες, εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια νωρίτερα αλλά από καταβολής κόσμου. Και η φύση ουδέποτε τους καταχώρησε στις ανωμαλίες της.

Στις 19 Ιανουαρίου 2006 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία αναγνώρισε το συμβολισμό της ημέρας αυτής και με ψήφισμά του κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ομοερωτικού προσανατολισμού. Καθιέρωσε την 17η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και ευχήθηκε να ληφθούν όλα τα μέτρα μα και να δοθεί η κατάλληλη αγωγή ώστε να εξαλειφθούν για πάντα οι διακρίσεις που πηγάζουν από την σεξουαλική κατεύθυνση και προσανατολισμό του ατόμου.

Ο όρος ομοφοβία πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1969 από τον Αμερικανό κλινικό ψυχολόγο George Weinberg και έγινε ευρέως γνωστός μέσα από το βιβλίο του «Society and the Healthy Homosexual» (1971).

Η ελληνική νομοθεσία, όπως ξέρετε, δεν αναγνωρίζει δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες που έχουν αποδεχθεί την διαφορετικότητα των ανθρώπων και την έχουν αγκαλιάσει τόσο μέσα από την κοινωνική συμπεριφορά των κατοίκων τους όσο και μέσα από τους νόμους τους. Η τελευταία χώρα που συγκαταλέχθηκε ανάμεσα σε εκείνες που επιτρέπουν το γάμο ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου είναι η Βραζιλία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΕ, το 64% των Ελλήνων κι Ελληνίδων δηλώνει ότι η δυσμενής μεταχείριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού των πολιτών είναι «πολύ η αρκετά διαδεδομένη» και μόνο το 17% των Ελληνίδων κι Ελλήνων αναφέρουν ότι έχουν φίλους/ες gay ή λεσβίες

Στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα έρευνες δείχνουν ότι τα ομοφυλόφιλα άτομα έχουν 26% λιγότερες πιθανότητες απάντησης ως υποψήφιες/ οι σε θέσεις απασχόλησης.

Σημαντική είναι κι η θεσμική ομοφοβία, όπως αυτή εκφράζεται από φορείς όπως το ΕΣΡ που επιβάλει πρόστιμα σε ομοφυλοφιλικά ενσταντανέ αλλά και η Εκκλησία που θεωρεί την ομοφυλοφιλία αμαρτία. «Ὁμοίως δὲ καὶ οἱ ἄρσενες ἀφέντες τὴν φυσικὴν χρῆσιν τῆς θηλείας ἐξεκαύθησαν ἐν τῇ ὀρέξει αὐτῶν εἰς ἀλλήλους, ἄρσενες ἐν ἄρσεσι τὴν ἀσχημοσύνην κατεργαζόμενοι καὶ τὴν ἀντιμισθίαν ἣν ἔδει τῆς πλάνης αὐτῶν ἐν ἑαυτοῖς ἀπολαμβάνοντες» διαβάζει κανείς στην Καινή Διαθήκη και παρόμοια άποψη έχουν και οι υπόλοιπες θρησκείες, φυσικά.