Θράσος η οδήγηση στη Σαουδική Αραβία

Θράσος η οδήγηση στη Σαουδική Αραβία

Για τις γυναίκες τουλάχιστον, κάτι τέτοιοιο μπορεί να οδηγήσει μέχρι και τη σύλληψη.

Πόσοι από εσάς γνωρίζουν πως στη Σαουδική Αραβία απαγορεύεται η οδήγηση στις γυναίκες; Πόσοι γνωρίζουν επίσης πως δεν τους επιτρέπεται ούτε η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά για τις μετακινήσεις τους βασίζονται στους συγγενείς τους και στα ταξί; Όπως καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιο είναι από παράξενο έως παρανοϊκό, ανεκτό ως τώρα από την πλειοψηφία των γυναικών, αλλά όχι από όλες.

Η 32χρονη Μάναλ αλ Σαρίφ, σύμβουλος ασφαλείας συστημάτων πληροφορικής, που σπούδασε και πήρε δίπλωμα οδήγησης στην Αμερική, αρνείται να αποδεχτεί αυτόν τον παραλογισμό. Όχι μόνο οδήγησε αυτοκίνητο στην πόλη Χομπάρ, αλλά ανέβασε και στο youtube το βίντεο, με αποτέλεσμα να συλληφθεί για «υποκίνηση γυναικών». Μολονότι αφέθηκε ελεύθερη μετά από μερικές ώρες, την επόμενη μέρα συνελήφθη για δεύτερη φορά, μάλλον επειδή οι αρχές το ξανασκέφτηκαν.

Ωστόσο στο facebook υπάρχει ολόκληρη σελίδα που υποστηρίζεται από γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας οι οποίες διεκδικούν το αυτονόητο, με τίτλο Women 2 Drive. Επιχείρημά τους το λογικότατο, τι θα κάνει μια γυναίκα που ξέρει να οδηγεί και ο σύζυγός της πάθει έμφραγμα; Θα τον αφήσει να πεθάνει περιμένοντας το ασθενοφόρο ή θα τον πάει η ίδια άμεσα στο νοσοκομείο; Το ισχυρότερο επιχείρημά τους όμως είναι πως πουθενά στο Κοράνι δεν αναφέρεται πως απαγορεύεται η οδήγηση στις γυναίκες του Ισλάμ. Δείτε το βίντεο.