21η διεθνής βράβευση L'ORÉAL-UNESCO για τις γυναίκες στην επιστήμη

21η διεθνής βράβευση L'ORÉAL-UNESCO για τις γυναίκες στην επιστήμη

Οι διακρίσεις του 2019 ξεχωρίζουν για την επέκταση των Βραβείων στις Επιστήμες των Μαθηματικών και των Υπολογιστών

Το Εταιρικό Ίδρυμα LOréal και η UNESCO ανακοινώνουν επίσημα τα αποτελέσματα της 21ης Διεθνούς Βράβευσης L’Oréal - UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, που τιμά εξαιρετικές γυναίκες επιστήμονες, από κάθε μια από τις πέντε ηπείρους. Αυτές οι εξέχουσες γυναίκες επιστήμονες αναγνωρίζονται για την αριστεία της έρευνάς τους στους κλάδους της επιστήμης των Υλικών, των Μαθηματικών και των Υπολογιστών.

Κάθε μία από τις βραβευμένες θα λάβει χρηματικό έπαθλο αξίας €100.000, ενώ τα επιτεύγματά τους θα προβληθούν στην επίσημη Τελετή Βράβευσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου 2019, στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι. Στην ίδια Τελετή θα παρουσιαστεί και το έργο 15 ακόμη νέων και ανερχόμενων ερευνητριών από όλο τον κόσμο.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Τα Μαθηματικά είναι ένας κλάδος υψηλού κύρους και πηγή καινοτομίας για πολλούς τομείς. Είναι όμως και ένας από τους επιστημονικούς κλάδους με τη χαμηλότερη εκπροσώπηση γυναικών στις υψηλότερες βαθμίδες. Τα τρία πιο αναγνωρισμένα διεθνή μαθηματικά βραβεία (Fields, Wolf and Abel), έχουν βραβεύσει συνολικά 141 υποψήφιους από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα. Από αυτούς, μόνο μία ήταν γυναίκα.

Για τον λόγο αυτό, το Ίδρυμα L’Oréal και η UNESCO αποφάσισαν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την ενδυνάμωση των γυναικών στην επιστήμη, επεκτείνοντας τα Διεθνή Βραβεία που απονέμονται στις επιστήμες των υλικών, σε δύο ακόμη ερευνητικούς κλάδους: τα μαθηματικά και την επιστήμη των υπολογιστών.[1]

Κατά συνέπεια, δύο από τις πέντε γυναίκες που θα λάβουν το Βραβείο L’Oréal - UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη 2019, προέρχονται από τον κλάδο των μαθηματικών: α) η Claire Voisin, μια από τις πέντε γυναίκες που έχουν λάβει χρυσό μετάλλιο από το CNRS (French National Centre for Scientific Research) και η πρώτη γυναίκα μαθηματικός που εισήχθη στο υψηλού κύρους Collège de France και β)η Ingrid Daubechies, η πρώτη γυναίκα ερευνήτρια που έγινε πρόεδρος στη Διεθνή Ένωση Μαθηματικών

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ: ΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ 20 ΕΤΩΝ

Στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, η γυάλινη οροφή παραμένει πραγματικότητα: μόνο 28% των ερευνητών είναι γυναίκες,[2] 11% των ανώτερων ακαδημαϊκών θέσεων καταλαμβάνονται από γυναίκες,[3] και μόλις 3% των Βραβείων Νόμπελ έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες.

Από το 1998, το Εταιρικό Ίδρυμα L’Oréal, σε συνεργασία με την UNESCO, εργάζονται για να βελτιώσουν την εκπροσώπηση των γυναικών στις επισήμες, παραμένοντας πιστοί στην πεποίθηση ότι ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται γυναίκες.

Σε αυτά τα 21 χρόνια από την έναρξή του, το Πρόγραμμα L’Oréal - UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη έχει στηρίξει και αναγνωρίσει 107 διακεκριμένες επιστήμονες για αριστεία στην έρευνα, ενώ περισσότερες από 3.000 ταλαντούχες νεαρές ερευνήτριες, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές, έλαβαν ερευνητικές υποτροφίες σε 117 χώρες ανά τον κόσμο.

ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ L’ORÉAL-UNESCO ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΝΕΕΣ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019

ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΡΑΤΗ

Καθηγήτρια Najat Aoun SALIBA – Αναλυτική και ατμοσφαιρική Xημεία

saliba

Καθηγήτρια Χημείας και Διευθύντρια στο Κέντρο Διατήρησης της Φύσης στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυττού, στο Λίβανο.

Η καθηγήτρια Saliba βραβεύτηκε για το πρωτοποριακό έργο της στην ταυτοποίηση καρκινογόνων παραγόντων και άλλων τοξικών ρύπων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στα σύγχρονα συστήματα διανομής νικοτίνης, όπως τα τσιγάρα και ο ναργιλές. Το καινοτόμο ερευνητικό της έργο στην αναλυτική και ατμοσφαιρική Χημεία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις πιο πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις και θα συμβάλει στην ανάπτυξη των πρακτικών και πολιτικών για τη δημόσια υγεία.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

Καθηγήτρια Maki KAWAI – Χημεία / Κατάλυση

maki

Γενική Διευθύντρια, Ινστιτούτο Μοριακών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Τόκιο, Ιαπωνία, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας

H καθηγήτρια Maki Kawai έχει αναγνωριστεί για το πρωτοποριακό έργο της στη διαχείριση μορίων σε επίπεδο ατόμου, με στόχο το μετασχηματισμό υλικών και τη δημιουργία καινοτόμων υλικών. Η εξαιρετική έρευνά της έχει συμβάλει στη θεμελίωση νανοτεχνολογιών που οδηγούν σε ανακαλύψεις νέων χημικών και φυσικών φαινομένων, τα οποία αφορούν καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η ενεργειακή αποτελεσματικότητα.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Καθηγήτρια Karen HALLBERG – Φυσική/ Φυσική Συμπυκνωμένης Ύλης.

karen

Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Balseiro και Διεθύντρια Έρευνας στο Ερευνητικό Κέντρο Bariloche Atomic Centre, CNEA/CONICET, Αργεντινή.

Η καθηγήτρια Karen Hallberg βραβεύτηκε για την ανάπτυξη πρωτοποριακών υπολογιστικών προσεγγίσεων, που επιτρέπουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν τη φυσική της κβαντικής ύλης. Οι καινοτόμες και δημιουργικές της τεχνικές αποτελούν σημαντική συμβολή στην κατανόηση των νανοσκοπικών συστημάτων και των νέων υλικών.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Καθηγήτρια Ingrid DAUBECHIES – Μαθηματικά / Μαθηματική Φυσική

ingrid

Καθηγήτρια Μαθηματικών και Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Duke, ΗΠΑ

Η καθηγήτρια Daubechies έχει αναγνωριστεί για την εξαιρετική συμβολή της στην αριθμητική επεξεργασία εικόνων και στην επεξεργασία σημάτων, παρέχοντας βασικούς και ευέλικτους αλγόριθμους για τη συμπίεση δεδομένων. Η πρωτοποριακή έρευνά της στη θεωρία κυματιδίων οδήγησε στην ανάπτυξη μεθόδων επεξεργασίας και φιλτραρίσματος εικόνας που χρησιμοποιούνται σε ένα εύρος τεχνολογιών, από τον ιατρικό απεικονιστικό εξοπλισμό μέχρι την ασύρματη επικοινωνία.

ΕΥΡΩΠΗ

Καθηγήτρια Claire VOISINMathematics / Αλγεβρική Γεωμετρία

claire

Καθηγήτρια στο Collège de France και πρώην ερευνήτρια στο CNRS (French National Centre for Scientific Research).

Η καθηγήτρια Voisin βραβεύτηκε για την εξαιρετική ερευνά της στην Αλγεβρική Γεωμετρία . Οι πρωτοποριακές ανακαλύψεις της επέτρεψαν την επίλυση θεμελιωδών ερωτημάτων στην τοπολογία και τις δομές Hodge για τις σύνθετες αλγεβρικές ποικιλίες.

[1] Αυτές οι νέες κατηγορίες είναι πρόσθετες στις κατηγορίες της Χημείας και της Φυσικής.

[2] Έκθεση της UNESCO για την επιστήμη προς το 2030 (2015).

[3] Έρευνα BOSTON CONSULTING GROUP για το Ίδρυμα L’Oréal (2013) που πραγματοποιήθηκε σε 14 χώρες (Νότια Αφρική, Γερμανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Κίνα, Αίγυπτος, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Ηνωμένο Βασίλειο).