Ο πρώτος άνθρωπος που θεραπεύθηκε από AIDS

Ο πρώτος άνθρωπος που θεραπεύθηκε από AIDS

Ω, ναι, ζήσαμε να το δούμε κι αυτό!

Από τότε που ανακαλύφθηκε το HIV πριν από 30 χρόνια, 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από αυτή την αρρώστια. Καμία περίπτωση θεραπείας του ιού δεν έχει αναφερθεί ποτέ και 7.000 άτομα προσβάλλονται κάθε μέρα από αυτόν. Εμείς έχουμε μείνει στο σημείο όπου ελπίζουμε να βρεθεί η θεραπεία του και μέχρι εκείνη τη μέρα, χρησιμοποιούμε προφυλακτικά.

Μέχρι τον «Ασθενή του Βερολίνου» όπως η ιατρική κοινότητα αποκαλεί τον Timothy Ray Brown, ο οποίος απ' ότι φαίνεται έχει θεραπευτεί από τον ιό. Ο Timothy υπέφερε, εκτός από AIDS, και από λευχαιμία, αλλά το 2007 έκανε στο Βερολίνο μία εγχείρηση μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών από έναν τυχερό που ανήκει στο 1% των Καυκάσιων κατοίνων του πλανήτη και δεν προσβάλονται από το AIDS (αυτοί είναι κάποιου είδους μεταλλαγμένοι που πριν από αιώνες έγιναν απρόσβλητοι από την πανούκλα).

Μετά από αυτό, ο πρώην ασθενής δεν παρουσιάζει πλέον δείγματα του ιού μέσα του και πιθανόν να μην ξαναπαρουσιάσει ποτέ! Αυτή τη στιγμή είναι τρομερά ικανοποιημένος από τις νέες εξελίξεις, μολονότι έχει κάποια νευρολογικά προβλήματα, κατάλοιπα της ιδιαίτερα επικίνδυνης εγχείρησης που έκανε.

Όπως είναι λογικό, αυτή η εγχείρηση δεν μπορεί να γίνει στα 33,3 εκατομμύρια ανθρώπων που πάσχουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, μπορεί όμως ν' ανοίξει νέους δρόμους στις έρευνες για τη θεραπεία του. Εμείς αναμένουμε με αγωνία τις εξελίξεις.