#ZeroStigma: Όταν η «μάχη» ενάντια στο στίγμα του HIV γίνεται έργο τέχνης!

#ZeroStigma: Όταν η «μάχη» ενάντια στο στίγμα του HIV γίνεται έργο τέχνης!

Πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και αυτό μας γεμίζει χαρά και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον! Από το 1988, η πρώτη ημέρα του Δεκέμβρη έχει καθιερωθεί ως μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από ζητήματα που αφορούν στον ιό του HIV, για αυτό και γιορτάζεται σε κάθε άκρη του κόσμου με εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από οργανισμούς και σχετικούς φορείς του κλάδου της Ιατρικής.

Κακά τα ψέματα, όσα βήματα και έχουν γίνει για την εξάλειψη του συγκεκριμένου φαινομένου στη χώρα μας, ακόμη και αν η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο ώστε να μετατρέπει μέσω θεραπειών την ασθένεια σε χρόνια, έχουμε ακόμη πολλά «χιλιόμετρα» να διανύσουμε όσον αφορά στο κοινωνικό στίγμα και τον αποκλεισμό με τον οποίο έρχονται αντιμέτωπα τα άτομα που είναι φορείς του ιού. Ακριβώς για αυτό, με την έμπρακτη στήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.), του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και υπό την αιγίδα των Δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences Ελλάς, πραγματοποίησε μία ξεχωριστή εκστρατεία με τον τίτλο #ZeroStigma, μέσω της οποίας η «μάχη» ενάντια στο κοινωνικό στίγμα, εκφράστηκε με τον πιο δημιουργικό τρόπο και γεμίζοντας τις πόλεις μας με ακόμη περισσότερο χρώμα και ελπίδα.

zero queen

Πιο συγκεκριμένα, με τη βοήθεια των γνωστών καλλιτεχνών Kez και Same84 της ομάδας UrbanAct, τέσσερα πολυσύχναστα σημεία της χώρας, η είσοδος του σταθμού Μετρό «Μοναστηράκι», το παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής στη Θεσσαλονίκη και η πλατεία Τριών Συμμάχων στη Πάτρα, μεταμορφώθηκαν από μοναδικά murals που φιλοτέχνησαν οι ίδιοι και τα οποία υπογραμμίζουν εύστοχα την παραδοχή πως, ο ιός του HIV μας αφορά όλους, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τη σεξουαλικότητα και τις επιλογές του καθένα μας.

hiv 2 copy

Άλλωστε, πρωταρχικός σκοπός της Gilead, ήταν μέσω αυτών των ιδιαίτερων graffiti, να αποτυπωθεί με τον πιο… πολύχρωμο τρόπο η συνύπαρξη, η κοινωνική συνοχή και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. Κάτι το οποίο, όπως μπορούμε να δούμε και από το φωτογραφικό υλικό, στέφθηκε με ανέλπιστη επιτυχία! Ο Γενικός Διευθυντής της Gilead Hellas κ. Σάββας Χαραλαμπίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά για το εγχείρημα: «Η Gilead είναι εδώ για να στηρίξει την ενημέρωση για την HIV λοίμωξη και κυρίως να συμβάλλει στην εξάλειψη του στίγματος αλλά και όλων των προκαταλήψεων που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV. Το HIV σήμερα λόγω των διαθέσιμων θεραπειών έχει καταστεί χρόνια νόσος. Ωστόσο, δεν πρόκειται να δούμε το τέλος του ΗΙV αν δεν αντιμετωπίσουμε την άγνοια και τις προκαταλήψεις γύρω από το θέμα. Ο φόβος του κοινωνικού στίγματος είναι πολλές φορές χειρότερος από την ίδια την ασθένεια. Γι’ αυτό και το μήνυμά μας για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS είναι #zerostigma».

hiv 5

Τέλος, παράλληλα με την εικαστική δράση που πραγματοποιήθηκε, οι πολίτες και των τριών πόλεων, φόρεσαν το συμβολικό red ribbon, ενημερώθηκαν σχετικά με το φαινόμενο του στίγματος, τις διάφορες μορφές που παρουσιάζει και τους τρόπους αντιμετώπισης του, συνομιλώντας με υπαλλήλους της Gilead, διακεκριμένα μέλη της ιατρικής κοινότητας, ασθενείς και εθελοντές, οι οποίοι παρείχαν στους ενδιαφερόμενους «πλούσιο» έντυπο υλικό.

hiv 4

Την εκστρατεία τίμησαν με την παρουσία τους και άτομα από την πολιτική σκηνή της χώρας, ο Γιώργος Πατούλης Περιφερειάρχης Αττικής, ο Χαράλαμπος Μπονάνος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, ο Κώστας Μπακογιάννης Δήμαρχος Αθηναίων, ο Κώστας Ζέρβας Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Χάρης Αηδονόπουλος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Θεσσαλονίκης και ο Δρόσος Τσαβλής Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Θεσσαλονίκης.