Stuxnet: ο ιός που γράφει ιστορία

Stuxnet: ο ιός που γράφει ιστορία

Ένα νέο "όπλο" γεννήθηκε στον κυβερνοχώρο και λέγεται Stuxnet.

Μέχρι τώρα, τα μόνα όπλα που γνωρίζαμε ήταν αυτά με τις σφαίρες και τα χημικά. Ο Stuxnet όμως είναι ένα όπλο ικανό να προκαλέσει περισσότερη καταστροφή από ότι όλες οι σφαίρες και οι βόμβες του κόσμου.

Πρόκειται για έναν "έξυπνο" ιό αγνώστου προελεύσεως, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να εισβάλλει σε βιομηχανικά λειτουργικά συστήματα και συγκεκριμένα σε πυρηνικά εργοστάσια ή πετρελαιoπηγές, να τα κλείνει όλα και να παρουσιάζει στο σύστημα την εικόνα πως όλα πάνε καλά.

Πρώτο θύμα του συγκεκριμένου ιού υπήρξε το Ιράν, το οποίο πιστεύεται πως ήταν και ο αρχικός του στόχος. Εκτός από τα πυρηνικά εργοστάσια του Ιράν όμως, ο ιός χτύπησε και στην Ινδία, στην Ινδονησία και σε πολλά άλλα μέρη, ενώ υπάρχουν εικασίες πως δημιουργήθηκε είτε από την Αμερική, είτε από τη Siemens (τη γνωστή), είτε από το Ισραήλ, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Αυτή τη στιγμή, οποιοσδήποτε μπορεί να κατεβάσει τον ιό από το διαδίκτυο, το ερώτημα όμως είναι ποιος θα τον επανασχεδιάσει για να τον ξαναστείλει στις βιομηχανίες και τα πυρηνικά εργοστάσια; Παρακολουθήστε το ενδιαφέρον βίντεο που φτιάχτηκε για το BBC1 Αυστραλίας.

Stuxnet: Anatomy of a Computer Virus from Patrick Clair on Vimeo.