Ιστορικά κτίρια στον πλανήτη ντύνονται στα γαλανόλευκα τιμώντας την Ελλάδα

Ιστορικά κτίρια στον πλανήτη ντύνονται στα γαλανόλευκα τιμώντας την Ελλάδα

Ποια ιστορικά μνημεία αποτίουν φόρο τιμής στην Ελλάδα.


Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του1821, πολλές χώρες του κόσμου τιμούν την Ελλάδα με έναν ξεχωριστό τρόπο. Πολλά ιστορικά μνημεία παγκοσμίου φήμης ντύνονται στα γαλανόλευκα και αποτίουν φόρο τιμής στους αγώνες των προγόνων μας για την ανεξαρτησία τους από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Οι καταρράκτες του Νιαγάρα, το δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, ο τροχός της Σάντα Μόνικα, το Σίδνεϋ και πολλά ακόμα κτήρια και μνημεία θα φωτιστούν στα χρώματα της Ελλάδας μας, σήμερα Πέμπτη 25 Μαρτίου.

Στις ΗΠΑ, η επέτειος θα εορταστεί με τη φωταγώγηση τους δημαρχείου του Σαν Φρανσίσκο αλλά και του τροχού της Σάντα Μόνικα στα χρώματα της Ελληνικής σημαίας. «Η ελληνική κοινότητά μας στην Καλιφόρνια συνεργάζεται από κοινού για να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους υπερασπίστηκαν την τυραννία, θυσίασαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά της καταπίεσης και απελευθέρωσαν γενναία την Ελλάδα από την κατοχή», δήλωσε ο Πρόεδρος της UHAS Τάσο Ζωγράφος στο greekreporter.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, έκανε έκκληση σε όλο τον κόσμο να φωταγωγηθούν εμβληματικά κτίρια σε κάθε γωνιά του πλανήτη «εφόσον το επιτρέπουν οι κατά τόπους συνθήκες και υπάρχει η κατάλληλη υποδομή».




Ήδη αρκετές χώρες έχουν ανταποκριθεί θερμά στο αίτημα για την φωταγώγηση ιστορικών κτιρίων την 25η Μαρτίου ή και νωρίτερα της επαιτίου. Συγκεκριμένα:



-Στις Η.Π.Α. το Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, ο Λευκός Οίκος και το Empire State Building αλλά και οι Καταρράκτες του Νιαγάρα.

-Στον Καναδά ο Πύργος του Τορόντο και το Δημαρχείο του Βανκούβερ. Επίσης ο δήμος της πόλης υψώνει 56 σημαίες για την επέτειο.

-Στην Κίνα το Σινικό Τείχος.

-Στην Αγγλία η γέφυρα του Μάντσεστερ,

-Στη Γαλλία ο Πύργος του Άϊφελ

-Στη Γερμανία ο Πύργος του Ρήνου στο Ντίσσελντοφ

-Στην Νότια Αμερική το κτίριο του Γιοχάνεσμπουργκ.

Πολωνία δέχτηκε να φωταγωγηθεί εμβληματικό κτήριο της Βαρσοβίας.

-Στην Αυστραλία η ξακουστή όπερα του Σίδνεϋ θα «ντυθεί» με γαλανόλευκο φωτισμό.

-Στο Βέλγιο, το φημισμένο αγαλματάκι Manneken Pis, θα «ντυθεί» Εύζωνας ενώ στα γαλανόλευκα «θα ντυθεί» και το δημαρχείο των Βρυξελλών στην κεντρική πλατεία της πόλης, Grand Place.

-Στη Ρουμανία θα φωταγωγηθεί το κτήριο του Πανεπιστημίου με την ελληνική σημαία.