Σκέφτεσαι να γίνεις vegan ή vegetarian; Να τι πρέπει να προσέξεις

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan ή vegetarian; Να τι πρέπει να προσέξεις

Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις ομαλά και εύκολα τη μετάβαση σου στη vegan διατροφή!

Έπειτα από ώριμη σκέψη και αφού «φλέρταρες» πολλούς μήνες με την ιδέα, τελικά αποφάσισες να κάνεις το βήμα να ακολουθήσεις μία χορτοφαγική διατροφή. Ομολογουμένως, πρόκειται για μία απόφαση η οποία, όχι μόνο θα αλλάξει το πώς αντιλαμβάνεσαι τη διατροφή σου, αλλά και τον τρόπο που φροντίζεις το σώμα και την ευεξία σου. Παρόλα αυτά, όσο σίγουρη ή αποφασισμένη και αν αισθάνεσαι με αυτή την επιλογή, είσαι όντως έτοιμη να πραγματοποιήσεις το επόμενο βήμα και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη;

Έχει σημασία να γνωρίζεις πως για να κάνεις μία ομαλή μετάβαση στη χορτοφαγία, καλό είναι να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική και σχολαστική με τα γεύματά σου, ώστε να μην στερήσεις από τον οργανισμό σου πολύτιμα συστατικά. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να ανακαλύψεις εγκαίρως τις «πλούσιες» σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά χορτοφαγικές τροφές, οι οποίες θα πάρουν τη θέση των ζωικών προϊόντων που συνήθιζες να καταναλώνεις μέχρι σήμερα.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές που υπόσχονται πως θα σε βοηθήσουν να κάνεις ομαλά και εύκολα τη μετάβαση σου στη vegan διατροφή!

#1 Ξεκίνα περιορίζοντας σταδιακά τις ζωικές τροφές από τα γεύματά σου

Αρκετοί άνθρωποι που θέλουν να ακολουθήσουν μία vegan διατροφή, έχουν την εσφαλμένη εντύπωση πως θα τα καταφέρουν από τη μία ημέρα στην άλλη. Μην κάνεις αυτό το λάθος, γιατί το πιο πιθανό είναι πως θα εγκαταλείψεις την προσπάθειά σου, πριν καλά-καλά ξεκινήσεις. Κάνε την αρχή, λοιπόν, περιορίζοντας σταδιακά τις ζωικές τροφές που υπάρχουν στη διατροφή σου και στη θέση τους, βάλε περισσότερες φυτικές επιλογές. Για παράδειγμα, μπορείς να αντικαταστήσεις το γάλα που βάζεις στον καφέ σου με γάλα σόγιας, βρώμης ή αμυγδάλου, ενώ μπορείς να κάνεις το ίδιο και με τα κυρίως γεύματα της ημέρας, μειώνοντας το κρέας και εμπλουτίζοντας τις συνταγές σου με περισσότερα όσπρια και λαχανικά. Με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός σου θα συνηθίσει να χορταίνει από την πρόσληψη φυτικής πρωτεΐνης και δεν θα αισθάνεται με έντονο τρόπο πως στερείται τη ζωική.

veggie queen may2

#2 Ανακάλυψε τα θρεπτικά συστατικά των χορτοφαγικών τροφών

Υπάρχει αρκετός κόσμος που θεωρεί πως μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, δεν παρέχει στον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί εύρυθμα, γεγονός που δεν ισχύει, καθώς υπάρχουν αναρίθμητες φυτικές επιλογές, οι οποίες είναι «πλούσιες» σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις συνεπώς, είναι να ανακαλύψεις ποιες είναι αυτές οι τροφές, ώστε να τις εντάξεις στη διατροφή σου. Ειδικότερα όσον αφορά στην πρωτεΐνη, υπάρχουν αρκετά φυτικά τρόφιμα, όπως η βρώμη, το τοφού, τα ρεβίθια, τα καρύδια, η κινόα, η σόγια και οι φακές, τα οποία αποτελούν σημαντικές «πηγές» φυτικής πρωτεΐνης. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι πως η συμβουλή ενός διατροφολόγου μπορεί να αποδειχθεί «πολύτιμη» σε αυτό το στάδιο, μιας και μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες με περισσότερη ασφάλεια και ενδεχομένως, ακόμη πιο εύκολα.

#3 Μην εστιάζεις την προσοχή σου στις τροφές που δεν μπορείς να καταναλώσεις

Η αλήθεια είναι πως το πρώτο διάστημα, μέχρι να εντρυφήσεις στη φιλοσοφία της χορτοφαγικής διατροφής, είναι κάπως δύσκολο. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να ξεπεράσεις αυτό το στάδιο με ευκολία, αρκεί να μην εστιάζεις την προσοχή σου στις τροφές που δεν μπορείς να καταναλώσεις, αλλά αντιθέτως, να «αγκαλιάσεις» την τεράστια γκάμα γευστικών, χορτοφαγικών επιλογών που υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Για παράδειγμα, αν σου λείπει η ζουμερή υφή ενός καλοψημένου μπέργκερ, δεν έχει νόημα να το νοσταλγείς ως έναν απαγορευμένο «πειρασμό», αλλά να αναζητήσεις μία φυτική εναλλακτική, όπως ένα μπιφτέκι λαχανικών με βρώμη. Με αυτό τον τρόπο, να είσαι σίγουρη πως η μετάβασή σου στη χορτοφαγία θα είναι πολύ πιο εύκολη, ενώ συγχρόνως θα ανακαλύπτεις πόσο πολύπλευρη και γευστική είναι η vegan διατροφή.

veggie queen may3

Να θυμάσαι πως η χορτοφαγική διατροφή δεν είναι ένας «άθλος», αλλά μία φιλοσοφία ζωής που μπορείς να κάνεις δική σου, με ένα μικρό βήμα κάθε μέρα. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, να είσαι σίγουρη πως θα κάνεις μία καλή και σωστή αρχή, για να μετατρέψεις τη χορτοφαγία σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου.