Φωτιές στην Ελλάδα: Άλλη μια εφιαλτική νύχτα - Τι συμβαίνει τώρα - Η αγωνία όλων μας σε μία πρόταση

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Φωτιές στην Ελλάδα: Άλλη μια εφιαλτική νύχτα - Τι συμβαίνει τώρα - Η αγωνία όλων μας σε μία πρόταση

Η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει να καίει τα πάντα στο πέρασμά της. "Μακάρι Παναγία μου να βρούμε το χωριό μας στη θέση του όταν γυρίσουμε"...

Ακόμη μία εφιαλτική αναμένεται να ζήσει η Ελλάδα σήμερα, με τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα να καίουν χωρίς σταματημό. Περιμένεις να ακούσεις ένα καλό νέο και κάθε μία ώρα μαθαίνεις και για μία νέα εστία που έχει ξεσπάσει σε άλλη περιοχή.

Εύβοια, Μάνη, Φωκίδα, και σχεδόν η μισή Βόρεια Αττική έχουν παραδοθεί στις φλόγες με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να θέσουν σε έλεγχο τα μέτωπα.

Φωτιές στην Ελλάδα: Διακοπές ρεύματος, νέα μέτωπα και αύξηση των ανέμων συνθέτουν το σκηνικό τρόμου

Καίγονται σπίτια στον Άγιο Στέφανο - Κινδυνεύουν και οι Θρακομακεδόνες

Οι λέξεις είναι μικρές και ίσως ανύπαρκτες για να περιγράψουν το μέγεθος της καταστροφής που ακόμη καίει τη Βόρεια Αττική. Μια νέα αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα της Παρασκευής (6/8/21) οδήγησε στο να δώσει και πάλι ζωή στη φωτιά που για λίγο είχε τεθεί υπό έλεγχο και σε συνδυασμό με τον δυνατό αέρα το αποτέλεσμα είναι απλά καταστροφικό.

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά το μέτωπο πήρε κατεύθυνση προς τους Θρακομακεδόνες, με τις Αρχές να καλούν τους κατοίκους μέσω του 112 να απομακρυνθούν άμεσα από τα σπίτια τους.



«Θα καεί όλη η Πάρνηθα, κάνω έκκληση για πυροσβεστικές δυνάμεις. Επιχειρεί ένα ελικόπτερο κι ένα πυροσβεστικό όχημα, αλλά χρειάζονται δυνάμεις. Κάνω έκκληση», ανέφερε ο δήμαρχος Αχαρνών κ. Βρεττός.

Νέο μέτωπο φωτιάς και στο Σούνιο

Οι νέες εστίες φωτιάς ξεπετάγονται συνεχώς ως δια μαγείας και σε άλλες περιοχές με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να φτάσουν σε όλα τα μέτωπα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (6/8) ξέσπασε νέα πυρκαγιά στο Σούνιο και συγκεκριμένα προς την περιοχή των Λεγρενών.

Σε τραγική κατάσταση η Μάνη - Άμεση ανάγκη για εναέρια βοήθεια

Τη στιγμή που η Βόρεια Αττική γινόταν στάχτη, την ίδια ώρα η Αθηνά Οικονομάκου έκανε έκκληση μέσα από το Instagram για βοήθεια στη Μάνη, η οποία βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, και όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής τους έχουν αφήσει στο έλεος του θεού.

Δραματική έκκληση για βοήθεια στη Μάνη έκανε και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ανατολική Μάνη, Γεωργία Λυροφώνη. «Έστω και την ύστατη στιγμή, αν ακούει κάποιος από αυτούς που έχουν τη διοίκηση όλης αυτής της κατάστασης, να σηκωθούν εναέρια», ανέφερε μέσα από το κανάλι του Open.

Δύσκολη η κατάσταση και στη Φωκίδα

Από εχθές το απόγευμα σε δύσκολη θέση βρίσκεται κα η Φωκίδα, με το χωριό της Τολοφώνας να εκκενώνεται εγκαίρως. Παρόλα αυτά σήμερα ξέσπασε νέο μέτωπο με το 112 να στέλνει μήνυμα εκκένωσης τριών χωριών στην περιοχή.


https://www.instagram.com/p/CSPkRYzJq5L

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πάνορμος, Όρμος Λεμονιάς και Άγιοι Πάντες Φωκίδας, εκκενώστε τώρα προς Ιτέα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Εκκένωση στη Λίμνη Ευβοίας - Απομακρύνουν τον κόσμο με ferry boat

Η κατάσταση στην Εύβοια έχει πλέον πάρει άσχημη τροπή με τη φωτιά να περνάει και να μην αφήνει τίποτα όρθιο. Είναι η τέταρτη μέρα που η πύρινη λαίλαπα καίει ανεξέλεγκτη το νησί της Εύβοιας και πλέον οι Αρχές επιτάσσουν την εκκένωση στην περιοχή της λίμνης.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο λιμενάρχης της Αιδηψού, Σωτήρης Δανίκας, περίπου 1.000 άτομα είναι συγκεντρωμένα στην παραλία της Λίμνης Ευβοίας και δύο ferry boat θα τα μεταφέρουν με ασφάλεια στα Λουτρά Αιδηψού.

Στο Μαντούδι τα σπίτια του οικισμού έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ εθελοντές και πυροσβέστες κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να σβήσουν τη φωτιά.

Μιλήσαμε με φίλο από Λίμνη Ευβοίας να μάθουμε αν καίγεται το σπίτι μας. Μας είπε ότι μπαίνει σε βάρκα μαζί με άλλους κατοίκους γιατί η περιοχή εκκενώνεται. «Μακάρι Παναγία μου να βρούμε το χωριό μας στη θέση του όταν γυρίσουμε». Η αγωνία όλων σε μία πρόταση.

Ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες των πυρκαγιών

Επαγγελματίες που ειδικεύονται σε θέματα ψυχικής υγείας θα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών προκειμένου να τους παρέχουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη και περαιτέρω οδηγίες, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Μας έχουν ανάγκη! Πώς θα βοηθήσουμε σωστά και αποτελεσματικά τους πυρόπληκτους (photos)

Με απόφαση της υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη, η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 επεκτείνεται, ώστε να παρέχει υποστήριξη και στους πληγέντες από τις πυρκαγιές ανά την επικράτεια.