Φωτιές στην Ελλάδα: Χειροτερεύει η κατάσταση στην Εύβοια- Κινδυνεύουν κάτοικοι

Φωτιές στην Ελλάδα: Χειροτερεύει η κατάσταση στην Εύβοια- Κινδυνεύουν κάτοικοι

Χωρίς αύριο καίει η φωτιά στην Εύβοια.

Έκτη μέρα σήμερα που η φωτιά στην Εύβοια δεν λέει να ηρεμήσει και να τεθεί υπό έλεγχο. Η πύρινη λαίλαπα έχει κάψει στο πέρασμά της δάση, σπίτια, επιχειρήσεις, και όσο προχωρά η μέρα και ο αέρας δυναμώνει, τόσο πιο δύσκολα θα γίνονται τα πράγματα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Οι Αρχές εκκένωσαν εχθές το βράδυ με ferry boat την περιοχή της Λίμνης Ευβοίας μεταφέροντας τους κατοίκους στην Αιδηψό και την Ιστιαία. Όμως τα πράγματα δεν πηγαίνουν τόσο καλά.


https://www.instagram.com/p/CSRKPdfAgok/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η φωτιά άλλαξε πορεία- κινδυνεύει κόσμος στην Ιστιαία

Ο δρόμος προς την Ιστιαία έχει κλείσει και ο κόσμος έχει μεταφερθεί εκεί χωρίς δικό του μέσο μεταφοράς. Ο αέρας έχει αλλάξει τη φορά της φωτιάς και αυτή πλέον κινείται προς Ιστιαία και Αιδηψό με τον κόσμο να βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.

Τα αεροπλάνα και οι τόνοι νερού που πέφτουν τις τελευταίες ώρες πάνω από κρίσιμα μέτωπα της Εύβοιας έδωσαν τη λύση στη μάχη με τη φωτιά όλο το βράδυ και παράλληλα μια ανάσα σε πυροσβέστες, εθελοντές και μηχανήματα που βρίσκονται σε ετοιμότητα εδώ και μέρες χωρίς σταματημό.



Και μπορεί το μέτωπο στο Σπαθάρι να έχει τεθεί υπό έλεγχο, το δυτικό μέτωπο προς την Ιστιαία όμως μαίνεται ανεξέλεγκτο.

Φωτιές στην Ελλάδα: Άλλη μια εφιαλτική νύχτα - Τι συμβαίνει τώρα - Η αγωνία όλων μας σε μία πρόταση

Κραυγές αγωνίας από τους κατοίκους

Το μέτωπο που δημιουργήθηκε μετά τον Δρυμώνα προς την Ιστιαία τα ξημερώματα, προσπαθούν να ελέγχουν οι ειδικές δυνάμεις. Πυροσβέστες, κάτοικοι της περιοχής, αλλά και τα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού με τις αντιπυρικές ζώνες δίνουν πραγματική μάχη να κρατήσουν τη φωτιά έξω από το χωριό Σήμια που το έχουν κυκλώσει οι φλόγες, ενώ παράλληλα άρχισαν εκεί να επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα.

«Καιγόμαστε, τα παιδιά μας θα καούν ζωντανά. Δεν γίνονται ρίψεις νερού. Είμαστε περικυκλωμένοι από τη φωτιά» φωνάζουν οι κάτοικοι της Ιστιαίας, οι οποίοι παρακαλούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς, διαφορετικά, η φωτιά θα τους περικυκλώσει.



Οι κάτοικοι και όσοι ακόμη μεταφέρθηκαν εκεί ζητούν ενίσχυση από αέρος, γιατί η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου. «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Μας έχουν ξεχάσει», λένε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε καταστραφεί ολοσχερώς. Έχουν καεί σπίτια, έχουν καεί επιχειρήσεις. Η φωτιά δεν σταματά πουθενά, δεν έχουμε καμία βοήθεια. Οι πυροσβέστες μαζί με εθελοντές προσπαθούσαν να σβήσουν τα σπίτια. Συνεχίζουμε για έκτη μέρα. Το μέτωπο τώρα καίει στο χωριό Σπαθάρι. Από το πρωί προσπαθούμε να φέρουμε τον κόσμο στα σπίτια τους να σβήσουν τις εστίες, γιατί όταν λείπει ο κόσμος η φωτιά μπορεί να κάψει περισσότερα σπίτια. Χρειάζονται πολλά χέρια, γιατί δεν υπάρχει βοήθεια από εναέρια και επίγεια μέσα.



Σας παρακαλώ στείλτε εναέρια βοήθεια. Δεν μπορώ να μιλήσω δεν μπορώ να πω πολλά βλέπω τις φλόγες να έρχονται. Έχει φτάσει μέχρι εδώ η φωτιά, θα καούμε! Είμαστε στο Πευκί, και έτσι όπως πάει θα το κάψει όλο, θα τους κάψει όλους εκεί. Δεν θα προλάβουμε να φύγουμε καθώς υπάρχει συνωστισμός με τα αυτοκίνητα. Σας παρακαλώ κάντε κάτι! Μας έχουν αφήσει στο έλεος του θεού να καούμε. Είναι δύο μέτωπα, αν έρθουν δύο αεροπλάνα θα τη σβήσουν τη φωτιά. Θα καούμε! Είμαστε στο δήμο Ιστιαίας, το βλέπουμε, έρχεται! Δεν μπορούμε να μετακινηθούμε εύκολα γιατί είναι όλοι πυρόπληκτοι εδώ. Καιγόμαστε και λένε ότι είμαστε εντάξει», συγκλονίζει κάτοικος που βρίσκεται στο Πευκί.

Στο μεταξύ νέο μέτωπο έχει δημιουργηθεί στα ορεινά της Πάρνηθας

Στην Βόρεια Αττική από την άλλη η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη από το βράδυ και έχει τεθεί σε μερικό έλεγχο, όμως τα πράγματα παραμένουν επικύνδινα. Ένα νέο μέτωπο κατακαίει στα ορεινά της Πάρνηθας την τελευταία ώρα. Η φωτιά είναι ανάμεσα στο Κρυονέρι και τους Θρακομακεδόνες, ενώ τα τελευταία λεπτά υπάρχει φόβος να μην φτάσει η πυρκαγιά στο Φλαμπούρι.

Ελπίζουμε τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά και να μην υπάρξει νέα αναζωπύρωση της φωτιάς λόγω αέρα και υψηλών θερμοκρασιών.