Φωτιά στα Βίλια: Οι φλόγες καίνε τα πρώτα σπίτια- Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Φωτιά στα Βίλια: Οι φλόγες καίνε τα πρώτα σπίτια- Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι

Οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που καίει γι' ακόμα μια ημέρα τα Βίλια.

Για 3η μέρα καίγονται τα Βίλια. Κι ενώ όλοι νόμιζαν πως η φωτιά έχει σβήσει, τα μέτωπα ξηπήδησαν σήμερα από το πουθενά.

Οι θυελλώσεις άνεμοι που φτάνουν ακόμη και τα 8 μποφόρ στην περιοχή, κάνουν τη φωτιά να καίει ανεξέλεγκτα όχι μόνο δασική έκταση αλλά να έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια.

Μετά από συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων, οι φλόγες από το ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο μπήκαν τελικά στο χωριό, λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα σήμερα.

bilia fotia

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η πυρκαγιά στα Βίλια είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 8 Ε/Π και 3 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

vilia fotia2

Οι ρίψεις των πυροσβεστικών δυνάμεων δεν επαρκούν για να περιορίσουν τις φλόγες που καίνε σε πολλά μέτωπα. Πυκνοί καπνοί έχουν πνίξει κυριολεκτικά όλο το χωριό ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

Συνεχώς ξεπηδούν νέα μέτωπα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν προλαβαίνουν να την περιορίσουν. Η φωτιά κατακαίει για τρίτη μέρα το παρθένο δάσος στο όρος «Πατέρα» και «Μακρύ Όρος».

Οι κάτοικοι που έχουν παραμείνει στα σπίτια τους με μάνικες στα χέρια καταβρέχουν με νερό όπως μπορούν τις αυλές και τις στέγες των σπιτιών τους, ώστε να περιορίσουν τον κίνδυνο και να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Οι κάτοικοι έχουν φτάσει αυτή τη στιγμή να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους άναρχα ενώ όπως υποστηρίζουν όλοι δεν έχει υπάρξει μια οργανωμένη εντολή για εκκένωση του οικισμού από το 112.

Πηγή φωτογραφιών: Newsbomb