Ένας υπνάκος βελτιώνει τη μνήμη

Ένας υπνάκος βελτιώνει τη μνήμη

Ναι, ακούγεται λίγο άσχετο, αλλά έτσι είναι. Κάθε φορά που μαθαίνετε κάτι, ένας υπνάκος κρίνεται απαραίτητος προκειμένου αυτό να παραμείνει στη μνήμη σας.

Αυτή είναι η νέα πατέντα για Πανελληνιοδότες, τραγουδιστές, δικηγόρους και παντός είδους ανθρώπους που χρειάζεται διαρκώς να αποστηθίζουν νέα πράγματα. Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Νευροενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου του Λούμπεκ και στο Τμήμα Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, ο εγκέφαλος διαφυλάσσει καλύτερα τις μνήμες αν έχει μεσολαβήσει ύπνος. Χρειάστηκαν 24 εθελοντές και μερικά πειράματα για να διαπιστωθεί πως η περίπλοκη διαδικασία μέσω της οποίας ο άνθρωπος απομνημονεύει, δηλαδή η μάθηση και η μνήμη, εμπεριέχει και μερικά «κολπάκια».

Στην περίπτωση λοιπόν που επιθυμείτε να μάθετε κάτι καλά και να μπορείτε να το ανακαλείτε στη μνήμη σας στο εξής, καλό είναι να ρίξετε έναν υπνάκο αμέσως μετά την πρώτη αποστήθιση. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυτά που είχαν αποθηκευθεί στην βραχυπρόθεσμη μνήμη σας, μεταφέρονται πολύ πιο εύκολα και άμεσα στη μακροπρόθεσμη και κατ' επέκτασην παραμένουν εκεί για περισσότερο καιρό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ανάμνηση δεν είναι μια απλή ανάγνωση των αποθηκευμένων δεδομένων στον εγκέφαλό σας, αλλά μια πλούσια διαδικασία ανακατασκευής, κατά τη διάρκεια των οποίων οι διάφορες μνήμες μεταβάλλονται διαρκώς και αναπόφευκτα διαστρεβλώνονται.