Πώς μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις τον ουκρανικό λαό που σε χρειάζεται

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Πώς μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις τον ουκρανικό λαό που σε χρειάζεται

Σήμερα το μεσημέρι ο Πούτιν αποδέχτηκε την πρόσκληση Ζελένσκι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παρόλ' αυτά ο ουκρανικός λαός κάνει έκκληση για βοήθεια. Μπορείς να βοηθήσεις...

Μετά από εβδομάδες κλιμάκωσης των εντάσεων, εκκενώσεων πρεσβειών και διπλωματικών κυρώσεων, οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία άρχισαν. Την Πέμπτη 24/2, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για να ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στη γειτονική χώρα, επιτρέποντας στρατιωτική δράση και κηρύσσοντας επίσημα τον πόλεμο.

Είναι μια κίνηση που οι Ουκρανοί φοβούνται εδώ και εβδομάδες και ο πόλεμος - που έχει να κάνει πολύ με την αποικιακή επιθυμία του Πούτιν να ξαναχτίσει την αυτοκρατορία της Σοβιετικής Ένωσης- είναι μια σύγκρουση που δεν φαίνεται να θέλουν ούτε οι Ρώσοι πολίτες. Ώρες πριν ξεκινήσει, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky εκφώνησε μια συγκινητική ομιλία στον λαό της Ουκρανίας, προτρέποντάς τον για την επικείμενη «καταστροφή».



«Ο κύριος στόχος μας είναι η ειρήνη στην Ουκρανία και η ασφάλεια του λαού μας, των Ουκρανών», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν θα έχει πλέον εγγυήσεις ασφάλειας».

Αυτή η καταστροφή είναι ήδη σε εξέλιξη. Λίγα λεπτά αφότου ο Πούτιν ενέκρινε στρατιωτική δράση, σημειώθηκαν εκρήξεις σε ολόκληρη την Ουκρανία, η οποία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την Πέμπτη, οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν στο Κίεβο και οι κάτοικοι έσπευσαν να απομακρυνθούν προς τα πολωνικά σύνορα.

oukrania apoxorisi

Οι ουρές έξω από τα ΑΤΜ, τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα γέμισαν από ανθρώπους που προσπαθούσαν να προμηθευτούν αγαθά.

oukrania amaxos plithismos

Το τι θα ακολουθήσει είναι αβέβαιο. Οι ειδικοί εικάζουν ότι η επιθετικότητα του Πούτιν δεν θα σταματήσει έως ότου εγκαταστήσει έναν νέο ηγέτη στην Ουκρανία, που θα είναι υποταγμένος στη Ρωσία.

Σήμερα το μεσημέρι ο Πούτιν αποδέχτηκε την πρόσκληση Ζελένσκι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παρόλ' αυτά ο ουκρανικός λαός κάνει έκκληση για βοήθεια. Μπορείς να βοηθήσεις...

Εάν θέλεις να δωρίσεις ιατρικό υλικό:

Razom for Ukraine: Το Razom, που σημαίνει «μαζί» στα ουκρανικά, είναι μια εθελοντική φιλανθρωπική οργάνωση που ιδρύθηκε αρχικά το 2014 για να υποστηρίξει τους Ουκρανούς μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

United Help Ukraine: Ένας μη κερδοσκοπικός εθελοντικός οργανισμός που λαμβάνει και διανέμει δωρεές, ιατρικές προμήθειες και τρόφιμα σε Ουκρανούς πρόσφυγες, άστεγους στην Ουκρανία και υποστηρίζει ουκρανικές οικογένειες που έχασαν στρατιώτες στον πόλεμο. Μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στον τρέχοντα έρανο τους εδώ και οι δωρεές σου θα διατεθούν για την παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας και ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Fundraiser for Sunflower of Peace: Ο έρανος του Sunflower of Peace στοχεύει επίσης να παρέχει σακίδια πρώτων βοηθειών σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στην πρώτη γραμμή. Κάθε σακίδιο περιέχει αρκετές τακτικές προμήθειες πρώτων βοηθειών για πέντε έως δέκα άτομα.

Revived Soldiers Ukraine: Αυτός ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός παρέχει ιατρική βοήθεια σε Ουκρανούς στρατιώτες αλλά και υποστήριξη στις οικογένειές τους.

Πώς να βοηθήσεις παιδιά που επλήγησαν από τον πόλεμο

Voices of Children: Αυτή η οργάνωση βοηθά στην παροχή ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε παιδιά της Ουκρανίας που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις.

Πώς να υποστηρίξεις τους δημοσιογράφους στην Ουκρανία

The Kyiv Independent: Μπορείς να υποστηρίξεις το αγγλόφωνο μέσο ενημέρωσης της Ουκρανίας μέσω του GoFundMe ή μέσω του Patreon.

Μπορείς να βοηθήσεις επίσης:

-Κάνοντας δωρεά στην πρωτοβουλία Heart2Heart της Nova Ukraine, η οποία συγκεντρώνει πακέτα φροντίδας για άτομα στην Ουκρανία.

-Κάνοντας δωρεά στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, η οποία θα παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους Ουκρανούς που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση.

- Κάνοντας δωρεά στο Army SOS, το οποίο παρέχει τρόφιμα και άλλη υποστήριξη απευθείας στα ουκρανικά στρατεύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είμαι η Σβετλάνα, μια γυναίκα από την Ουκρανία - Και θέλω να σας πω την ιστορία μου

Ένα μικρό παιδί στην Ουκρανία με δάκρυα στα μάτια ζητάει το αυτονόητο