Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα οργανώσεις και θα απολαύσεις το πιο «πράσινο» πικ-νικ

Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα οργανώσεις και θα απολαύσεις το πιο «πράσινο» πικ-νικ

πώς θα οργανώσεις και πώς θα φροντίσεις το outdoor τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και κυρίως, πώς θα το ζήσεις όσο πιο πράσινα -κυριολεκτικά και μεταφορικά- γίνεται!

Αν η Καθαρά Δευτέρα σε έβρισκε συνήθως τις προηγούμενες χρονιές σε παραθαλάσσια ταβερνάκια, αλλά φέτος μάλλον θα χαρείς τα Κούλουμα σε κάποιο πάρκο, σε μία παραλία κοντά στην πόλη ή λίγο έξω από το κλεινόν άστυ, τότε αυτό το κείμενο είναι για εσένα. Για την ακρίβεια, είναι για εσένα που σκέφτεσαι να οργανώσεις ένα ολοκληρωμένο Καθαροδευτεριάτικο πικ-νικ με την παρέα, αλλά δεν ξέρεις τι ακριβώς να πάρεις μαζί σου ή τι να ετοιμάσεις!

Ρίξε, λοιπόν, μία ματιά στον μίνι οδηγό που ετοιμάσαμε, για να δεις πώς θα οργανώσεις και πώς θα φροντίσεις το outdoor τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και κυρίως, πώς θα το ζήσεις όσο πιο πράσινα -κυριολεκτικά και μεταφορικά- γίνεται!

#1 Η πράσινη τοποθεσία: Δεν θα φύγεις από την πόλη για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας; Δεν πειράζει, απλώς φρόντισε να περάσεις έστω και λίγο χρόνο κοντά στη φύση και το πράσινο. Σίγουρα όλο και κάποιο πάρκο ή άλσος υπάρχει στην περιοχή σου, για να απολαύσεις τα σαρακοστιανά εδέσματα και τον παραδοσιακό Μακεδονικό Χαλβά με την παρέα, όπως το Ποικίλο Όρος στο Περιστέρι ή το Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη.

#2 Το βιώσιμο καλάθι του πικ-νικ: Δεν ξέρουμε αν θα πάρεις μαζί σου ένα πραγματικό καλάθι, αλλά σίγουρα θα μεταφέρεις στο πάρκο τα απαραίτητα items για το τραπέζι. Δηλαδή μαχαιροπίρουνα, πιάτα, ποτήρια και τραπεζομάντηλο. Φέτος, απλώς, φρόντισε να κάνεις τη διαφορά και να γιορτάσεις την ξεχωριστή αυτή ημέρα, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής για έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής και φυσικά, τη νέα, αγαπημένη δράση «Δευτέρα Καθαρά», που ξεκίνησε ο Μακεδονικός Χαλβάς και μπορείς να ανακαλύψεις με μία επίσκεψη στο defterakathara.gr. Αυτό σημαίνει πως θα αποφύγεις τα πλαστικά είδη και θα πάρεις μαζί σου σκεύη πολλαπλών χρήσεων από βιοδιασπώμενα υλικά, από μπαμπού ή ξύλινα. Επίσης, θα προτιμήσεις τις υφασμάτινες πετσέτες και τα υφασμάτινα τραπεζομάντηλα και φυσικά, θα μεταφέρεις τα τρόφιμα σε γυάλινα βάζα και τα πράγματα για το τραπέζι σε τσάντες πολλαπλών χρήσεων ή σε βιοδιασπώμενες σακούλες. Τόσο απλά, θα βιώσεις μία «πράσινη» Δευτέρα Καθαρά!

#3 Τα απαραίτητα σαρακοστιανά: «Και τι θα βάλω στο καλάθι του πικ-νικ, τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και τα γυάλινα βάζα μου;», θα μας ρωτήσεις. Εμπνεύσου από το κλασικό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και ετοίμασε ένα μενού, που θα είναι ιδανικό για outdoor εξορμήσεις. Για παράδειγμα, μία συσκευασία Μακεδονικού Χαλβά, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Καθαράς Δευτέρας εδώ και έναν περίπου αιώνα, είναι must. Μπορείς, επίσης, να πάρεις μαζί σου λαγάνα, ταραμοσαλάτα αλλά και διάφορα άλλα νηστίσιμα μεζεδάκια που θα γεμίσουν με αρώματα και υπέροχες γεύσεις το γιορτινό τραπέζι.

#4 Η καθαριότητα: Καθαρά Δευτέρα και καθαριότητα πηγαίνουν μαζί, αν δεις αυτήν την ημέρα από μία πιο sustainable ματιά. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να φύγεις από το πάρκο, το άλσος ή την παραλία, αφήνοντας πίσω σου απορρίμματα. Σκέψου απλώς ότι ένα τενεκεδάκι κονσέρβας χρειάζεται περίπου 100 χρόνια και οι πλαστικές σακούλες, από 500 χρόνια έως… μία αιωνιότητα για να αποσυντεθούν! Ευτυχώς, «σύμμαχός» σου σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι φέτος ο Μακεδονικός Χαλβάς, που σε καλεί να ζήσεις μία Καθαρά Δευτέρα… πραγματικά καθαρή και «πράσινη». Για αυτόν τον λόγο θα μοιράσει σε όσους βρεθούν σε πάρκα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως το στρατόπεδο Καραϊσκάκη και το Ποικίλο Όρος στον Δήμο Περιστερίου και το Σέιχ Σου στον Δήμο Θεσσαλονίκης, τσάντες πολλαπλών χρήσεων και θα τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης, ώστε να παραμείνουν οι χώροι αυτοί καθαροί!

#5 Ο «πράσινος» χαρταετός: Είναι όμορφο να τηρούμε τις παραδόσεις του τόπου μας, τα έθιμα εκείνα με τα οποία μεγαλώσαμε και που με αυτά, δημιουργήσαμε κάποιες από τις πιο όμορφες οικογενειακές μας αναμνήσεις. Και το πέταγμα του χαρταετού είναι σίγουρα ένα από αυτά τα έθιμα. Το θέμα είναι πως πετώντας έναν χαρταετό από πλαστικό, αυτός χρειάζεται από 5 έως 40 χρόνια για να αποσυντεθεί! Φέτος, λοιπόν, αν θέλεις να βιώσεις μία πιο «πράσινη» και πραγματικά καθαρή Καθαρά Δευτέρα, άντλησε έμπνευση από τη δράση «Δευτέρα Καθαρά» του Μακεδονικού Χαλβά και φτιάξε ή αγόρασε τον δικό σου χαρταετό από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως ύφασμα, ξύλο, σπάγκο και χαρτί. Αν δεν τα καταφέρεις, μην ανησυχείς. Διότι μπορεί να συναντήσεις τους ανθρώπους του Μακεδονικού Χαλβά, οι οποίοι θα μοιράσουν φέτος σε πάρκα χαρταετούς από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ όσα απορρίμματα συγκεντρωθούν από τους κάδους ανακύκλωσης που θα τοποθετήσουν, θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ανακυκλώσιμων χαρταετών που θα μοιραστούν την επόμενη χρονιά!

Αν φέτος, λοιπόν, θέλεις να οργανώσεις το δικό σου «πράσινο» πικ-νικ για την Καθαρά Δευτέρα, μπες στο site defterakathara.gr του Μακεδονικού Χαλβά, του αγαπημένου χαλβά όλων των Ελλήνων, για να μάθεις ό,τι χρειάζεσαι για να γιορτάσεις αυτήν την special ημέρα με όσο το δυνατόν πιο απολαυστικό και sustainable τρόπο γίνεται, αλλά και να βρεις χρήσιμες συμβουλές για μια «Δευτέρα Καθαρά» και να αποκτήσεις την ευκαιρία να κερδίσεις υπέροχα δώρα. Είσαι έτοιμη για την πιο «πράσινη» και καθαρή Καθαρά Δευτέρα της ζωής σου;