Τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη

Στη μάχη Στρατός και ΕΛ.ΑΣ.

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες έδωσαν όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά που καίει από το Σάββατο (19/8) στη Μελία στην Αλεξανδρούπολη. Όπως έγινε γνωστό, η φωτιά ξεκίνησε σε αγροτοδασική περιοχή και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, συνολικά εκκενώθηκαν οκτώ οικισμοί με το 112 να στέλνεται στους κατοίκους στις περιοχές: Άνθεια, Λουτρός, Αγναντία, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα. Όπως έγινε επίσης γνωστό, προειδοποιητικό μήνυμα στάλθηκε και στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης λόγω των καπνών που σκέπασαν την πόλη.

Τα ξημερώματα της Κυριακής (20/8) έσπευσαν ξανά στον αγώνα κατάσβεσης οι εναέριες δυνάμεις ενώ σημαντική είναι η συνδρομή του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ κινητοποιήθηκαν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Ο μεγαλύτερος εχθρός αυτή την στιγμή των Πυροσβεστών είναι ο άνεμος»

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός μιλώντας το πρωί της Κυριακής 20 Αυγούστου στο OPEN ανέφερε ότι έχει δοθεί στην κυκλοφορία ένα κομμάτι της Εγνατίας οδού, ωστόσο η κατάσταση με την πυρκαγιά είναι αρκετά δύσκολη καθώς οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής. «Ο μεγαλύτερος εχθρός αυτή την στιγμή των Πυροσβεστών είναι ο άνεμος», τόνισε.

Στον Λουτρό υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και έχει δοθεί τιτάνια ολονύχτια μάχη, με τους ανέμους να είναι αρκετά ισχυροί και πάνω από 6 μποφόρ όπως επισημαίνει ο κ. Αρτοποιός. Η Πυροσβεστική, ο ελληνικός Στρατός και η Ελληνική Αστυνομία είναι στρατευμένοι και δίνουν μεγάλη μάχη. Οι δυνάμεις, όπως επισήμανε ενισχύθηκαν σημαντικά και παρέχεται συνδρομή από Ήπειρο, Κεντρική Μακεδονία και Περιφέρεια Αττικής.

«Η φωτιά άλλαξε πολλές φορές κατεύθυνση»

Για την κατάσταση της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη μίλησε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κος Γιάννης Ζαμπούκης.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει από τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά με το χωριό των Λουτρών να γλιτώνει τελευταία στιγμή ενώ ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι οι φλόγες άλλαξαν πολλές φορές κατεύθυνση λόγω των ανέμων.

Μετά τις 3 - 4 τα ξημερώματα η κατάσταση στην πόλη ήταν καλύτερη από τους καπνούς, με την ατμόσφαιρα να έχει καθαρίσει ενώ το βράδυ υπήρξαν διακομίσεις κατοίκων σε νοσοκομεία λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Από τις 10:00 το βράδυ οι κάτοικοι που εκκένωσαν τα χωριά και φιλοξενούνται στις παιδικές κατασκηνώσεις, σύμφωνα με τον Δήμαρχο. «Εμείς φιλοξενούμε περίπου 50 άτομα, όλοι οι υπόλοιποι είχαν χώρους με φιλικά ή οικογενειακά πρόσωπα. Μιλάμε για μοναχικούς ανθρώπους που δεν είχαν ένα φιλικό σπίτι να πάνε»

«Καήκαν 4 σπίτια και η Εκκλησία Μεταμορφώσεων του Σωτήρα και 1 αυτοκίνητο», σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή που έχει ο δήμαρχος, ενώ τέσσερα άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και κάποια περιστατικά χωρίς ανησυχία.

Στο νοσοκομείο ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου

Στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης διακομίστηκε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Σπύρος Κούτρας, λόγω αδιαθεσίας που αισθάνθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κούτρας βρισκόταν από το πρωί του Σαββάτου στα μέτωπα της φωτιάς που μαίνεται στην Αλεξανδρούπολη, με αποτέλεσμα να προκληθούν αναπνευστικά προβλήματα λόγω και των αναθυμιάσεων.

Η κατάσταση της υγείας του πάντως δεν εμπνέει ανησυχία και αναμένεται να πάρει σύντομα εξιτήριο.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Συγκλονίζουν τα βίντεο

Εικόνες από την πύρινη λαίλαπα κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και δείχνουν τις μάχες που έδιναν όλο το βράδυ πυροσβέστες και εθελοντές:

Διάβασε περισσότερα για τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη στο Newsbomb.gr