Τα 10 σημαντικότερα επιτεύγματα του 2011

Τα 10 σημαντικότερα επιτεύγματα του 2011

Ο χρόνος που φεύγει αφήνει πίσω του σημαντικές καταθέσεις σε όλους τους τομείς.

Η Αμερικανική Εταιρεία για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) εξέδωσε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, τη λίστα με τα επιτεύγματα της χρονιάς που σε λίγο φεύγει.

1. Μια κλινική δοκιμή έδειξε ότι τα φάρμακα κατά του AIDS μπορούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα προφυλακτικά στην παρεμπόδιση της διάδοσης του ιού του HIV.
2. Νέες αναλύσεις έδειξαν ότι η επιμιξία με τους ανθρώπους των σπηλαίων ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σύστημα των σύγχρονων ανθρώπων.
3. Το Ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Χαγιαμπούσα κατάφερε να φέρει πίσω στη Γη δείγμα από την επιφάνεια του αστεροειδούς Ιτοκάβα.
4. Η προσπάθεια δημιουργίας του πρώτου αποτελεσματικού εμβολίου για την ελονοσία σημείωσε σημαντική πρόοδο μέσα στη χρονιά που πέρασε.
5. Ιατρική έρευνα έδειξε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει μια «δική του» κατηγορία βακτηρίων στο έντερό του, από τα οποία άλλα προτιμούν τις πρωτεΐνες και άλλα είναι φυτοφάγα.
6. Η ανακάλυψη νέων συνθετικών πορωδών ορυκτών, των ζεολίθων, οι οποίοι έχουν πολλές πρακτικές εφαρμογές στην καθημερινότητα (πχ. νέες διαδικασίες καθαρισμού)
7. Δύο «παρθένα» νέφη υδρογόνου, τα οποία φαίνεται να έχουν την ίδια αρχική χημική σύνθεση με αυτήν που υπήρχε μετά το αρχικό «Μπιγκ Μπανγκ» της δημιουργίας.
8. Μια ομάδα έξι πλανητών σε τροχιά γύρω από το άστρο Κepler 11, σε απόσταση περίπου 2.000 ετών φωτός από τη Γη, καθώς επίσης ο εντοπισμός δέκα «ορφανών» πλανητών.
9. Η ανακάλυψη ότι η απομάκρυνση των παλαιών κυττάρων μπορεί να επιβραδύνει τα συμπτώματα της γήρανσης.
10. Ερευνητές απεικόνισαν τη δομή του «Φωτοσυστήματος 2», μιας φωτοσυνθετικής πρωτεΐνης που χρησιμοποιούν τα φυτά για να διασπάσουν το νερό σε άτομα υδρογόνου-οξυγόνου.