Τα κάνει αόρατα

Τα κάνει αόρατα

Μανδύα που διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο το φως ώστε να εξαφανίζει τα αντικείμενα από το οπτικό πεδίο μας ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες.

Τα εύσημα του ευρήματος -που ο επιστημονικός κόσμος σύσσωμος αποκάλεσε «τεράστιο βήμα προόδου»- ανήκουν στο Πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκωτίας. Οι ερευνητές εκεί, λοιπόν, χρησιμοποίησαν ένα πολύ λεπτό φιλμ από πολυμερές, με μικροσκοπικές δομές, που δίνουν στο υλικό εύκαμπτη τρισδιάστατη ιδιότητα και δημιουργούν ένα μετα-υλικό που απωθεί το φως το οποίο πέφτει πάνω του και το στέλνει σε άλλη κατεύθυνση με αποτέλεσμα το αντικείμενο που δεν απορροφά το φως να γίνεται αόρατο.

Το μετα-υλικό βαφτίστηκε Metaflex και έχει αποτελέσματα με μήκη κύματος περίπου 620 νανομέτρων ενώ το ορατό φως που επιτρέπει στους ανθρώπους να βλέπουν τα αντικείμενα γύρω τους έχει μήκη κύματος 400-700 νανόμετρα, ανάλογα με τα χρώματα των αντικειμένων. Προς το παρόν ο μανδύας αορατότητας δεν έχει τελειοποιηθεί αλλά η τεχνολογία προχωράει και σύντομα η επιθυμία εκείνων που ονειρεύονται να περάσουν μια μέρα -ή και πιο πολλές- της ζωής τους αόρατοι είναι πολύ πιθανόν να γίνει πραγματικότητα.