Γιατί σιωπά ο Καβάφης;

Γιατί σιωπά ο Καβάφης;

«Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες,
φίλε μου, όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι
σίδερο, με τι πέτρες, τι αίμα, τι φωτιά
χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδούμε!»

Αυτοί οι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη, από την ποιητική του συλλογή «Ήλιος ο Πρώτος», ολοκληρώνουν το δεκάλεπτο διαφημιστικό μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας. Και που να το ξέρεις; Σάμπως άντεξε κανείς μας να το δει όλο; Οι ποιητές δεν έχουν κόμματα, μόνο ιδεολογίες και τις περισσότερες φόρες δεν ταιριάζουν καν με των υπολοίπων ανθρώπων, για τους οποίους μάλλον αδιαφορούν, ριγμένοι σε μια θάλασσα λέξεων, ήχων, εικόνων και συναισθημάτων. Είναι άλλωστε σ'αυτό το διαφημιστικό σποτ και το μόνο θελκτικό στοιχείο οι στίχοι του ποιητή.

Η σύντροφος του Ελύτη, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, σα να άκουσε μέχρι το τέλος το σποτ, ή έστω να της το σφύριξε κάποιος ανθεκτικός άνθρωπος, και ανέλαβε να το τακτοποιήσει. «Με λύπη μου είδα φωτογραφία του Οδυσσέα Ελύτη» ανακοίνωσε «καθώς και απόσπασμα από την ποίησή του να χρησιμοποιείται σε πολιτική διαφήμιση. Έχοντας την ευθύνη του έργου του και τιμώντας την μνήμη και τις αρχές του ζητώ την άμεση απόσυρση. Η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος. Ας δείξουμε σεβασμό». Και για να αποσώσει τον λόγο της, διάλεξε και τον πιο κατάλληλο για την περίσταση στίχο. «Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τ' αγάλματα!»».

Το τι θα κάνει τώρα η ΝΔ σε ένδειξη ευαισθησίας απέναντι στην επιθυμία της συντρόφου του Ελύτη είναι άγνωστο. Δική μας πρόταση θα'ταν την άλλη φορά να διαλέξουν κάνα ποιητή κοιτώντας να μην υπάρχει κάνας ζωντανός που να'χε σχέση, ή οικογένεια. Ας πούμε τον Καβάφη! Ουδείς θα τους ζητήσει το λόγο. Και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ολοκληρώνει το σποτ του ο κ. Σαμαράς λέγοντας: «Ζητώ τη δύναμη του έθνους για να δείξουμε τι θα πει Ελλάδα, τι θα πει αξιοπρέπεια, τι θα πει δύναμη ψυχής και τι ακριβώς εννοούσε ο Καβάφης όταν έγραφε για τον ελληνικό λαό». (τυχαία επιλογή ποιήματος απ' τον ποιητή των ποιητών, οι Επιθυμίες, κ. Σαμαρά μου)

«Σαν σώματα ωραία νεκρών που δεν εγέρασαν
και τάκλεισαν με δάκρυα , σε μαυσωλείο λαμπρό ,
με ρόδα στο κεφάλι και στα πόδια γιασεμιά -
έτσ' η επιθυμίες μοιάζουν που επέρασαν
χωρίς να εκπληρωθούν χωρίς ν' αξιωθεί καμιά
της ηδονής μιά νύχτα , ή ένα πρωί της φεγγερό» .

Ωραίο; Τι, δε πάει για σποτ της ΝΔ; Γιατι το άλλο του Ελύτη πήγαινε;