Ανιχνευτής ψεμάτων; Και όμως, γίνεται!

Ανιχνευτής ψεμάτων; Και όμως, γίνεται!

Πώς θα σας φαινόταν αν υπήρχε ένας επιστημονικός τρόπος να εντοπίζετε όσους προσπαθούν να σας ξεγελάσουν με ψέματα; Σε λίγο καιρό θα είναι δυνατόν!

Αυτό σκέφτηκαν αμερικανοί ερευνητές οι οποίοι σε συνεργασία με την ισραηλινή εταιρεία Nemesysco, ανέπτυξαν ένα νέο λογισμικό το οποίο αναλύει την φωνή του ατόμου την ώρα που μιλάει και μπορεί να διαπιστώνει αν λέει την αλήθεια ή ψεύδεται!

Το λογισμικό μπορεί όχι μόνο να αναγνωρίζει γενικώς ότι κάποιος έχει πει ψέματα αλλά να εντοπίζει με μαθηματική ακρίβεια και το ψέμα. Βασισμένο στην "πολυεπίπεδη ανάλυση φωνής" (LVA), καταφέρνει να ανιχνεύσει "ακούσιες αλλαγές στην ομιλία και κατά συνέπεια ανωμαλίες στη δραστηριότητα του εγκεφάλου, τις οποίες κατατάσσει σε άγχος, αγωνία, ψεύδος".

Οι ανιχνευτές ψεύδους δεν είναι κάτι νέο, ενώ στο παρελθόν εταιρείες όπως η Nemesysco έχουν δεχτεί έντονη κριτική από επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η μεθοδολογία της LVA στηρίζεται σε μια πατενταρισμένη σειρά αλγορίθμων, χωρίς να υπάρχει καμιά επιστημονική εργασία από πίσω της.

Αυτή τη φορά, η συμμετοχή ερευνητών από τα πανεπιστήμια Duke και Illinois των ΗΠΑ, έρχεται να δώσει απάντηση σε όσους αμφισβητούν την επιστημονικότητα τέτοιων προσπαθειών. Παράλληλα, γίνεται μία απόπειρα ευρείας εμπορικής εκμετάλλευσης του λογισμικού, με τους δημιουργούς του είναι βέβαιοι πως αυτό θα έχει μεγάλη επιτυχία σε δεκάδες τομείς. Από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες ασφαλείας αεροδρομίων μέχρι και στον κόσμο των υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων και του χρηματοπιστωτικού τομέα, αφού όλοι θα μπορούν πλέον ελέγχουν αν ο διευθύνων σύμβουλος μια εταιρείας τους λέει την αλήθεια ή επιχειρεί να τους εξαπατήσει.

DPG Network