Έλληνες είμαστε ή Γραικοί;

Έλληνες είμαστε ή Γραικοί;

Κινηματική μορφή σχεδόν, ακόμη και στην γελοιογραφική της εκδοχή της Κατερίνα Μουτσάτσου (θυμάστε το γκαζωμένο της παραλήρημα;) έχει πάρει η ονομασία μας, Έλληνες σε σχέση με το Γραικοί, που θεωρούμε πως μας το χουν κολάσει, υποτιμητικά οι Οθωμανοί στους 4 αιώνες σκλαβιάς. Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Ο Έλλην, ήταν γιος του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, απέκτησε τρεις γιους, τον Αίολο, τον Δώρο και τον Ξάνθο. Ο Αίολος και ο Δώρος μαζί με τους γιους του Ξάνθου, τον Αχαιό και τον Ίωνα, αποτέλεσαν τους γενάρχες των τεσσάρων κυριότερων ελληνικών φυλών που ήταν οι Αχαιοί, οι Δωριείς, οι Αιολείς και οι Ίωνες. Το όνομα «Έλληνες» στα ομηρικά χρόνια δεν αντιστοιχούσε παρά μόνο σ' ένα ελληνικό φύλο, που κατοικούσε στην περιοχή γύρω από τον Σπερχειό ποταμό στη σημερινή Φθιώτιδα, το οποίο είχε ως ηγέτη του τον μυθικό Αχιλλέα. Τον 7ο π.Χ. αιώνα είχε επικρατήσει η ονομασία Πανέλληνες. Αργότερα, με την εξάπλωση του Χριστιανισμού, ο όρος Έλλην σήμαινε τον ειδωλολάτρη ή τον μη χριστιανό, ενώ οι κάτοικοι της Ελλάδας λέγονταν Ελλαδίτες. Όταν ο Χριστιανισμός έπαψε να απειλείται από τις παγανιστικές θρησκείες, ο όρος Έλλην άρχισε να χρησιμοποιείται δειλά δηλώνοντας την καταγωγή ενώ μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους, η ονομασία επανήλθε ως επίσημη. Έτσι, το επίσημο όνομα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι Hellas.

Το όνομα «Γραικός» όμως, κάθε άλλο παρά οθωμανική εφεύρεση είναι για να μας καταδείξει ως έθνος υπόδουλο και να μας υποτιμήσει, αντίθετα είναι αρχαιότερο του «Έλληνας». Σε μια επιγραφή του 4ου π.χ. αιώνα αναφέρεται ότι Έλληνες ονομάσθηκαν αυτοί που αποκαλούνταν πριν Γραικοί, ενώ ο Αριστοτέλης στα "Μετεωρολογικά" του σημειώνει ότι "στην περιοχή της Δωδώνης στην Ήπειρο κατοικούσαν οι Σελλοί που αποκαλούνταν τότε Γραικοί και τώρα Έλληνες".

Τα φύλα της Ιταλίας εξαιτίας της επαφής που είχαν με την Ήπειρο, γνώρισαν τους Γραικούς και αποκαλούσαν έτσι όλους τους Έλληνες. Άλλοι λένε πως το φύλο των Γραικών ίσως να μετανάστευσε στην Βοιωτία, από όπου μετακινήθηκε και ίδρυσε αποικία στη Νότια Ιταλία τον 8ο αιώνα π.Χ. ή πως οι κάτοικοι της πόλης Γραία της Βοιωτίας ίδρυσαν την αποικία Κύμη στην Ιταλία και από το όνομα της πόλης ονομάστηκαν Γραικοί. Εκεί οι γηγενείς της Ιταλίας γενίκευσαν την ονομασία Γραικοί - Graeci για όλους τους Έλληνες και αυτή μετά εξαπλώθηκε σε όλες τις γλώσσες τις Δυτικής Ευρώπης. Ένθερμος μάλιστα υποστηρικτής του Γραικός αντί του Έλληνας ήταν ο Αδαμάντιος Κοραής.

Αυτά για να μη αυτό πωρωνόμαστε!