Ο Super Mario μας κάνει καλύτερους

Ο Super Mario μας κάνει καλύτερους

Πιστεύετε πως τα video games γεννούν μόνο βία; Ε, λοιπόν, κάνετε λάθος!

Τα video games, τα κόμικ και οι ταινίες του Schwarzeneger και του Stalone έχουν κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές ως υπαίτια για κάθε είδους βίαιες και αντικοινωνικές συμπεριφορές. Αλλά τα video games δεν είναι πάντα πηγή κακού. Τι γίνεται με εκείνα που μας διδάσκουν, μέσα από τις ιστορίες που εκτυλίσσονται στην οθόνη μας, πώς να είμαστε καλοί άνθρωποι, να φροντίζουμε τους συνανθρώπους μας και τον πλανήτη και άλλα τέτοια θετικά;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη τα video games στα οποία οι παίκτες καλούνται να βοηθήσουν άλλους ενισχύουν την καλή (καλύτερη) συμπεριφορά τους και στην πραγματική εκτός από τη virtual ζωή.

Οι ερευνητές μελέτησαν παιδιά στη μέση εκπαίδευση στη Σιγκαπούρη και διαπίστωσαν πως εκείνα που παίζουν τέτοιου είδους παιχνίδια έχουν πιο καλή κοινωνική συμπεριφορά! Σε μια άλλη μελέτη σε παιδιά στην Ιαπωνία κατέληξαν, επίσης, στο ίδιο συμπέρασμα. Παράλληλα διαπιστώθηκε πως τα βίαια παιχνίδια είχαν επιπτώσεις στις συμπεριφορές των παιδιών που επεδείκνυαν πιο βίαιες συμπεριφορές.

Μια ακόμα έρευνα σε Αμερικανούς φοιτητές αποκάλυψε ακόμα πιο άμεσα αποτελέσματα που σχετίζονταν με τη σύνδεση των παιχνιδιών και τη συμπεριφορά των παικτών. Οι μελετητές ανέθεσαν σε φοιτητές να παίξουν Super Mario Sunshine, ένα παιχνίδι στο οποίο ο Super Mario πρέπει να καθαρίσει το περιβάλλον από τη μόλυνση και Chibi Robo όπου οι παίκτες χειρίζονται το ομώνυμο ρομπότ που στόχο έχει να βοηθήσει μια οικογένεια να χειριστεί τα οικιακά ζητήματά της και σε άλλους να καταπιαστούν με βίαια παιχνίδια σαν το Crash Twinsanity και το Pure Pinball. Η συμπεριφορά των πρώτων αποδείχθηκε «βοηθητική» προς τους συνανθρώπους τους μετά την εμπειρία τους σε αντίθεση με τους δεύτερους που δεν φάνηκαν και τόσο πρόθυμοι να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Με λίγα λόγια ο Super Mario και οι αντίστοιχοί του ήρωες κάνουν καλό στην κοινωνία και δεν διαθέτουν όλα αυτά τα αρνητικά στοιχεία για τα οποία τα video games έχουν επανειλημμένως κατηγορηθεί. Ξανασκεφτείτε το, λοιπόν, όταν δεν θα επιτρέψετε στα παιδιά σας να παίξουν video games γιατί κινδυνεύουν να στερηθούν θετικά στοιχεία της κοινωνικής συμπεριφοράς τους.