Είμαστε όλοι κλέφτες

Είμαστε όλοι κλέφτες

Και, μάλιστα, χωρίς βάρος στη συνείδηση. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό στο να αποκτήσουν κάτι χωρίς να πληρώσουν το αντίτιμό τους. Όχι, δε μπαίνουν στα σπίτια και στα καταστήματα για να βουτήξουν ό,τι τους γυαλίσει και έπειτα να φύγουν σφυρίζοντας ανέμελα, ούτε αποσπούν πορτοφόλια και τσάντες από ανυποψίαστους περαστικούς. Μπαίνουν -όπως όλοι μας- στον απέραντο κόσμο του world wide web, όμως, και παίρνουν ό,τι επιθυμούν χωρίς το παραμικρό κόστος. Μια έρευνα που έγινε στη Δανία από το Ινστιτούτο Rockwool μελέτησε τις ηθικές παραμέτρους του δημοφιλούς downloading. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το 70% των ανθρώπων νιώθουν πως δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στο να μοιράζεσαι αρχεία με άλλους χρήστες, αρκεί κανείς να μην έχει κέρδος.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν από το 1 έως το 10 πόσο αποδεκτές κοινωνικά είναι ορισμένες πράξεις. Και, όταν το θέμα έφτασε στο downloading, 7 στους 10 απάντησαν πως δεν το θεωρούν καθόλου λάθος. Και, μάλιστα, ένα ποσοστό που άγγιζε τα 3/4 των ερωτηθέντων δήλωσε πως θεωρεί εντελώς απαράδεκτο το να χρεώνεται υλικό όπως η μουσική και οι ταινίες, τα προγράμματα και όλα όσα «κατεβάζουμε» από το internet και κάποιος να βγάζει κέρδος (...).

Μάλλον κανείς από εκείνο το 70% δεν πτοείται όταν κατεβάζει ταινίες για να τις δει στην 42' ιντσών οθόνη του χωρίς να πληρώσει εισιτήριο στη σκοτεινή αίθουσα. Και, παραδεχτείτε το, δεν σκέφτεστε και πολύ διαφορετικά, έτσι δεν είναι;