Tα πιο απίστευτα και ασυνήθιστα έθιμα της Πρωτοχρονιάς

Γωγώ Φούντα
Tα πιο απίστευτα και ασυνήθιστα έθιμα της Πρωτοχρονιάς

Μία μέρα γεμάτη διασκέδαση και... ιδιαιτερότητες!

Tα ψέματα τελείωσαν! Το 2013 απέχει μόλις λίγες ώρες, σε κάποια σημεία του πλανήτη το έχουν ήδη υποδεχτεί, οι φούρνοι δουλεύουν πυρετωδώς για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, τα νυχτερινά μαγαζιά έχουν κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες, μιας και είναι ευκαιρία να δουν και λίγη πελατεία και όλοι κινούνται σε ρυθμούς... αναμονής! Κι αν τα δικά μας έθιμα σας φαίνονται συνηθισμένα, τα χαρτιά, η βασιλόπιτα με το φλουρί υπάρχουν και κάποια άλλα, τα οποία σίγουρα θα σας κάνουν εντύπωση και σίγουρα θα σας δώσουν τις απαντήσεις που επί τόσες Πρωτοχρονιές αναζητούσατε με ζήλο!

1. Ο νέος χρόνος καλωσορίζεται σχεδόν πάντα με το σόι μαζεμένο, φωνές, φαγητό και άφθονο αλκοόλ! Γιατί όμως ειδικά τη συγκεκριμένη μέρα την περνάμε, τουλάχιστον μέχρι κάποια ώρα, με την οικογένειά μας; Σύμφωνα με αρχαίες παραδόσεις, πιστεύεται ότι η οικογένεια, και γενικά τα αγαπημένα πρόσωπα, φέρνουν καλοτυχία η οποία θα διατηρηθεί και καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τώρα βέβαια τι καλοτυχία μπορεί να φέρει η 80χρονη θεία, δεν μπορούμε να ξέρουμε...

2. Εκτός από τυχερούς ανθρώπους, υπάρχουν και τυχερά φαγητά. Για το τραπέζι του ρεβεγιόν λοιπόν προτιμήστε μαυρομάτικα φασόλια, ζαμπόν και λάχανο, τα οποία λέγεται ότι φέρνουν ευημερία. Εν αντιθέσει, μείνετε μακριά από τον αστακό και το κοτόπουλο! Για αστακό πλέον δεν έχετε λεφτά, οπότε σωθήκατε! Εναλλακτικοί και πιο... λιχούδηδες είναι οι Ολλανδοί, οι οποίοι τη συγκεκριμένη μέρα τρώνε στρογγυλά ντόνατς. Το κυκλικό τους σχήμα, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, συμβολίζει έναν ολόκληρο κύκλο ζωής με το πέρασμα των χρόνων.

3. Μπορεί η Πρωτοχρονιά να είναι μία αφορμή διασκέδασης και αγάπης, αλλά σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, είναι και η γιορτή του χρόνου με τις περισσότερες... κλοπές! Ο λόγος ακόμα ερευνάται...

4. Μπορεί όλοι μας να διαλέγουμε προσεκτικά τα ρούχα του ρεβεγιόν, αλλά οι γείτονες Ιταλοί δίνουν περισσότερη προσοχή στο... εσώρουχο! Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, το κόκκινο εσώρουχο φέρνει καλοτυχία και δίνει ιδιαίτερη άνθηση στα... ερωτικά! Παράδοση που έχει έρθει και στη χώρα μας. Γι' αυτό αν δεν έχετε κόκκινο βρακάκι, κάντε μία βόλτα στα μαγαζιά.

5. O Ioύλιος Καίσαρας έκανε πολλά, αλλά μέσα σε όλα τα υπόλοιπα, καθιέρωσε και την πρώτη Ιανουαρίου ως την πρώτη μέρα του χρόνου. Αν δεν ήταν κι αυτός...

6. Kάθε φορά που ένας χρόνος φεύγει και ένας νέος έρχεται, όλοι μας κάνουμε τον κλασικό δεκάλογο αποφάσεων! Πρώτη στις προτιμήσεις φυσικά έρχεται η απώλεια βάρους! Στα λόγια πάντα...

7. H απεικόνιση του νέου χρόνου ως μωρό, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, περιέφεραν ένα μωρό για να τιμήσουν τον Θεό Διόνυσο ως σύμβολο γονιμότητας.

8. Τα πυροτεχνήματα και γενικότερα η πρόκληση θορύβου έχει τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων, καθώς πίστευαν ότι ο θόρυβος και το φως κρατούσε τα κακά πνεύματα μακριά.

9. Κάποιοι πιστεύουν ότι τίποτα δεν πρέπει να πετιέται από ένα σπίτι την παραμονή της πρωτοχρονιάς ούτε καν τα σκουπίδια, καθώς θεωρείται κακοτυχία και οιωνός μίας κακής χρονιάς.

10. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καλά θα κάνετε να είστε πολύ προσεκτικοί με τα γυάλινα αντικείμενα καθώς πιστεύεται ότι αν σπάσει το οτιδήποτε εκείνη την μέρα, όλη η χρονιά θα κυλήσει με χωρισμούς και τσακωμούς.

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα 10 δημοφιλέστερα video στην Ελλάδα για το 2012

Μην ανάβετε τζάκια! Γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος συμβουλεύει να μην τα χρησιμοποιείτε;

Η συγκινητική ιστορία του ζευγαριού που μετά από 72 χρόνια αγάπης, πέθαναν κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου!