Victoria Woodhull, η πρώτη (παρολίγον) πλανητάρχης

Victoria Woodhull, η πρώτη (παρολίγον) πλανητάρχης

Όταν η Αμερικανίδα σουφραζέτα έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας της οι γυναίκες δεν είχαν καν αποκτήσει δικαίωμα ψήφου.

Το 1872, μισό αιώνα περίπου προτού οι γυναίκες αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στις ΗΠΑ, μια γυναίκα -από τις διασημότερες της εποχής της και ας μην χτυπάει το όνομά της κανένα καμπανάκι αναμνήσεων σήμερα- έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία.

Την σπουδαία σουφραζέτα είχε προτείνει για το αξίωμα το Equal Rights Party (Κόμμα Ίσων Δικαιωμάτων) το οποίο ήταν τόσο προοδευτικό ώστε ως εναλλακτική λύση να έχει προσφέρει τον αφροαμερικανό Frederick Douglass (υπολογίστε πόσα χρόνια προτού τη θέση κερδίσει ο Obama το 2008). Ποια Sarah Palin, ποια Hillary Clinton και ποια Μπακογιάννη (για να το κάνουμε και κάπως εγχώριο), όλες τους έρχονται καθυστερημένες πολύ και καταϊδρωμένες.

Όπως φαντάζεστε η επαναστατικότητα της Woodhull δεν ενθουσίασε τους σύγχρονούς της οι οποίοι την έλουσαν με κάθε πιθανό και απίθανο χαρακτηρισμό συνώνυμο της απρέπειας και την κατηγόρησαν -ψευδόμενοι- για κάθε αξιόμεμπτη πράξη από μοιχεία μέχρι πορνεία. Η Woddhull αποφάσισε να απαντήσει στη λάσπη τους δημοσιεύοντας στην εφημερίδα της την ιστορία της σχέσης ενός Αιδεσιμότατου.

Δυστυχώς το άρθρο αυτό θεωρήθηκε άσεμνο σύμφωνα με τους νόμους της εποχής και η εκδότρια και υποψήφια πρόεδρος βρέθηκε στη φυλακή την ημέρα των εκλογών. Αν και αθωώθηκε εν τέλει χρειάστηκε να ξοδέψει όλη της την περιουσία σε δικαστικά έξοδα, πτώχευσε και δεν κατέβηκε ξανά υποψήφια.