Γιατί η εικόνα μας είναι διαφορετική στον καθρέφτη σε σχέση με τις φωτογραφίες;

Γωγώ Φούντα
Γιατί η εικόνα μας είναι διαφορετική στον καθρέφτη σε σχέση με τις φωτογραφίες;

Η επιστήμη τα εξηγεί όλα!

Πόσες φορές έχετε βγει για ποτό και νιώθετε κυριολεκτικά απαστράπτουσα; Όχι μόνο επειδή σας το είπαν οι φίλες σας αλλά επειδή περάσατε τις ώρες πριν ξεκινήσετε για την βόλτα σας μπροστά από τον καθρέφτη! Και ποιος τότε ο λόγος, που ενώ όλα πάνω σας θεωρείτε ότι είναι υπέροχα και φυσικά στη θέση τους, που βγαίνετε χάλια στις φωτογραφίες με την παρέα σας; Μην ταράζεστε γιατί πολύ απλά υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το φαινόμενο αυτό, η οποία δεν κατηγορεί την παντελή απουσία της φωτογένειάς μας, τη γνωστή και ως φωτο-αγένεια, αλλά το... μυαλό μας!

«Μεγαλώνουμε έχοντας συνηθίσει όλες τις ασυμμετρίες του εαυτού μας όπως τις βλέπουμε στον καθρέφτη. Όταν λοιπόν έρχεται η στιγμή που αντικρίζουμε μία φωτογραφία μας, ο εγκέφαλός μας αδυνατεί να συμβιβαστεί με τις διαφορές αυτές», υποστηρίζουν ειδικοί οι οποίοι τελικά κατηγορούν για όλα τους αγύμναστους εγκεφάλους μας!

Αντίστοιχη, είναι και η περίπτωση της φωνής, η οποία πάντα μας φαίνεται εντελώς διαφορετική και αστεία όταν την ακούμε ηχογραφημένη. Ο ψυχολόγος Pascal Belin εξηγεί: «Δεν ακούμε ποτέ τη φωνή μας ακριβώς όπως την ακούνε οι υπόλοιποι γιατί πολύ απλά εμείς την ακούμε με δύο διαφορετικούς τρόπους. Μέσω του αέρα και μέσω των κοκάλων! Η φωνή που εισέρχεται με τον αέρα περιλαμβάνει εξωτερικούς ήχους, ενώ αυτή που εισέρχεται μέσω των κοκάλων παράγει ήχους πιο βαθείς και χαμηλότερης έντασης. Όταν λοιπόν ακούμε την φωνή μας ηχογραφημένη, την ακούμε μόνο μέσω του αέρα και γι' αυτό μας ακούγεται περίεργη»!

Όπως καταλάβατε λοιπόν, είμαστε όλοι πολύ πιο εμφανίσιμοι και καλλίφωνοι σε σχέση με αυτό που τελικά αποτυπώνεται! Μπορείτε να ηρεμήσετε και να ποζάρετε ανενόχλητοι!

Διαβάστε επίσης:

Αν οι σούπερ ήρωες ζούσαν στην Αρχαία Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων: Μάθετε πώς να βοηθήσετε τα ζωάκια που μας έχουν ανάγκη

Αν οι άντρες είχαν περίοδο: το ξεκαρδιστικό βίντεο που μας έφτιαξε τη μέρα