Ο άνεργος που ταΐζει 3.000 άπορους συμπολίτες του το μήνα

Ο άνεργος που ταΐζει 3.000 άπορους συμπολίτες του το μήνα

Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος προσφέρει δωρεάν σίτιση σε όποιον έχει ανάγκη

Κι όμως δεν έχουν χαθεί όλα μέσα στην κρίση. Υπάρχουν άνθρωποι χτυπημένοι από τις συνθήκες που έχουν χάσει πολλά, δεν έχουν χάσει όμως την ανθρωπιά τους. Υπάρχουν άνθρωποι που ταυτόχρονα μας κάνουν να αισθανόμαστε περήφανοι και τόσο λίγοι. Ένας από αυτούς είναι ο Κώστας Πολυχρονόπουλος. Ο κ. Πολυχρονόπουλος βρίσκεται πίσω από την κουζίνα «Ο Αλλος Ανθρωπος».

Κάθε μέρα στήνει μία αυτοσχέδια κουζίνα σε διαφορετικό σημείο της Αθήνας και προσφέρει εντελώς δωρεάν φαγητό σε όποιον το έχει ανάγκη. Ο ίδιος λέει «Δεν πρόκειται για φιλανθρωπία, ελεημοσύνη ή κάποιου είδους συσσίτιο. Οχι, αυτό που κάνουμε εδώ λέγεται αλληλεγγύη...».

Ο άνεργος κύριος αυτός ξεκίνησε τον δικό του αγώνα ενάντια στην εξαθλίωση τον Δεκέμβριο του 2011, αφού έιχε χάσει τη δουλειά του ως στέλεχος σε μια πολυεθνική εταιρεία με αντικείμενο το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση. Στα 47 του δεν κατάφερε να ξαναβρεί δουλειά και μετακόμισε με τη μητέρα του, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει την πολύμηνη κατάθλιψη στην οποία έπεσε. Ύστερα από 6 μήνες στο σπίτι βγήκε για μία βόλτα και αυτό που είδε τον συγκλόνισε. «Περπατώντας στον δρόμο αντίκρισα δυο παιδιά, όχι μεγαλύτερα από 14 ετών, να παλεύουν πάνω από έναν κάδο απορριμμάτων για ένα σάπιο μήλο. Χτυπούσαν με μανία το ένα το άλλο, προσπαθώντας να το πάρουν. Η εικόνα αυτή με συγκλόνισε. Γυρίζοντας σπίτι, πήρα τηλέφωνο μια φίλη και τη ρώτησα αν θα την ενδιέφερε να βγούμε παρέα και να μοιράσουμε φαγητό σε κόσμο που έχει ανάγκη. Δέχτηκε και την επόμενη μέρα φτιάξαμε μερικά σάντουιτς και πήραμε τους δρόμους. Στην αρχή οι περαστικοί, ακόμα και οι άποροι, μας αντιμετώπιζαν με δισταγμό – παρότι προσφέραμε εντελώς δωρεάν φαγητό, κανείς δεν το έπαιρνε. Ετσι, τα πρώτα σάντουιτς αναγκαστήκαμε να τα φάμε εμείς. Όμως, δεν το βάλαμε κάτω. Ξαναβγήκαμε λίγες μέρες μετά και αυτήν τη φορά τα πράγματα πήγαν καλύτερα. Σήμερα, η κοινωνική κουζίνα «Ο Αλλος Ανθρωπος» ταΐζει 3.000 ανθρώπους τον μήνα, δηλαδή περίπου 90-100 άτομα την ημέρα».

Στο διάστημα αυτό, έχει δεχτεί βοήθεια από συνανθρώπους μας που προσφέρουν φαγητό και χρήματα από το υστέρημά τους. Ένας άπορος παπούς μαθαίνοντας για τον κ. Κώστα έκοψε στη μέση τη φρατζόλα που είχε για φαγητό και την προσέφερε στην κοινωνική κουζίνα. Ο κ. Πολυχρονόπουλος αρνείται να συνεργαστεί με εταιρείες και την Εκκλησία που έχουν πρόθεση να υποστηρίξουν και να προωθήσουν το έργο του. Προτιμά τη βοήθεια τον απλών ανθρώπων, χωρίς συμφέροντα, χωρίς κρυμμένη ατζέντα και διαφήμιση.

Aν θέλετε κι εσείς να βοηθήσετε μπείτε στο oallosanthropos.blogspot.com και ενημερωθείτε για τις δράσεις και τα σημεία που στήνεται η κοινωνική κουζίνα.

Διαβάστε ακόμη:

Φωτογράφος συγκλονίζει απαθανατίζοντας τη μάχη της γυναίκας του με τον καρκίνο

Aπίστευτο: Δείτε πώς θα είναι μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ όταν ανέβει η στάθμη του νερού σύμφωνα με τις προβλέψεις