Ου μπλέξεις με το Associated Press

Ου μπλέξεις με το Associated Press

Τα πνευματικά  διακαιώματα είναι κάτι που όλοι θα έπρεπε να σέβονται και το γνωστό πρακτορείο δε διστάζει να προχωρήσει σε μηνύσεις.

Έχετε παρατηρήσει αυτή τη ζωγραφιά με το πρόσωπο του Ομπάμα που χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερα έντονο βλέμμα του και που πλέον έχει αρχίσει να εντοπίζεται μέχρι και σε μπλουζάκια; Για χάρη της, το φωτογραφικό πρακτορείο Associated Press έχει αρχίσει τις μηνύσεις στους βιοτέχνες (Urban Outfitters, Nordstrom και Zumiez), καθώς –όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπός τους- η εμπορική διακίνηση αυτής της ζωγραφιάς με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζει το ρόλο του φωτογράφου, την αξία της φωτογραφίας και τη λειτουργία του φωτογραφικού πρακτορείου.

Ο καλλιτέχνης που πήρε τη φωτογραφία και τη μετέτρεψε σε ζωγραφιά ονομάζεται Shepard Fairey και στο παρελθόν είχε αρκετές διαμάχες με το Associated Press λόγω της χρήσης της φωτογραφίας του Mannie Garcia που τραβήχτηκε το 2006. Η συγκεκριμένη χρησιμοποιήθηκε για την προεκλογικη καμπάνια του Ομπάμα του 2008 και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αναγνωρίσιμη.

Οι δύο πλευρές είχαν τότε καταλήξει σε συμβιβασμό, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πλέον η σειρά των βιοτεχνών να πληρώσουν τη νύφη, αφού το Associated Press φαίνεται αποφασισμένο να βάλει τέλος στην ανεξέλεγκτη «κλοπή» δημοσιευμένων φωτογραφιών του.