Μηδενική ανοχή από την Ιρανική κυβέρνηση

Μηδενική ανοχή από την Ιρανική κυβέρνηση

Κατά συνέπεια, καταδικάστηκε η Ιρανή δικηγόρος που εργαζόταν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Νασρίν Σοτουντέχ.

Η σύλληψή της πραγματοποιήθηκε στις 4 του Σεπτέμβρη και πολύ πρόσφατα καταδικάστηκε σε κάθειρξη έντεκα ετών και εικοσαετή απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος. Σίγουρα αναρωτιέστε τι ήταν αυτό που έκανε η Ιρανή δικηγόρος για να της αξίζει μια τέτοια τιμωρία.

Σύμφωνα με την Ιρανική κυβέρνηση λοιπόν, η Νασρίν πραγματοποίησε «πράξεις εναντίον του Ιρανικού καθεστώτος», καθώς και «πράξεις κατά της εθνικής ασφάλειας, για προπαγάνδα κατά του καθεστώτος και συμμετοχή στο Κέντρο των Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (Centre for the Defenders of Human Rights). Τί είναι αυτό; Πρόκειται για την οργάνωση που ίδρυσε η βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης Σιρίν Εμπαντί, μιας άλλης Ιρανής δικηγόρου που παλεύει κι αυτή για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του συζύγου της Ν. Σοτουντέχ, ο συνήγορός της απλά πληροφορήθηκε από τους δικαστές ότι καταδικάστηκε, χωρίς όμως να προηγηθεί κάποιου είδους δίκη. Από την πλευρά της η Διεθνείς Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (ICHRI) ζητά την αναίρεση της άδικης απόφασης στην έφεση.