Νέλσον Μαντέλα: Πλήθος κόσμου έξω από το σπίτι του

Νέλσον Μαντέλα: Πλήθος κόσμου έξω από το σπίτι του

Ο άνθρωπος που ενέπνευσε δισεκατομμύρια κόσμου άφησε την τελευταία του πνοή αργά το βράδυ της Πέμπτης

Σε ηλικία 95 ετών ο αγωνιστής της ελευθερίας, ο μαχητής του καθεστώτος του Απαρτχάιντ, ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, έφυγε ήρεμα στην οικία του στο Γιοχάνεσμπουρκ μετά από πολύμηνα προβλήματα που αντιμετώπιζε εξαιτίας μιας λοίμωξης του αναπνευστικού.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Jacob Zuma δήλωσε για την απώλεια του: "Το έθνος μας έχασε το σπουδαιότερο γιο του" και οι εικόνες που έρχονται από την Νότια Αφρική το επιβεβαιώνου με τον κόσμο που έσπευσε αμέσως έξω από την οικία του Νέλσον Μαντέλα προκειμένου να ανάψει ένα κεράκι και να προσευχηθεί για εκείνον.

Ο Νέλσον Μαντέλα νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο για τρεις μήνες εξαιτίας λοίμωξης του αναπνευστικού. Το Σεπτέμβριο πήρε εξιτήριο ωστόσο στο σπίτι του ακολουθούσε συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918. Γιος του ανώτατου συμβούλου του αρχηγού της φυλής Θέμπου, ο Μαντέλα από τη νεαρή του κιόλας ηλικία συμμετείχε στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων στη «μαύρη» ήπειρο.

Το 1944 μαζί με άλλους ιδρύουν το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο. Αργότερα εργάζεται σε δικηγορικό γραφείο και είναι ένας από τους ελάχιστους δικηγόρους που αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση μαύρων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Νέλσον Μαντέλα τάσσεται υπέρ της ένοπλης αντίστασης στο καθεστώτος του Απαρτχάιντ. Το 1961 ιδρύει την παραστρατιωτική οργάνωση του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου -«Ακόντιο του Έθνους».

Με την επιστροφή του στη Νότια Αφρική, το 1962, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε πενταετή φυλάκιση. Ενώ εκτίει την ποινή του, κατηγορείται για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. Τελικά καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη από το καθεστώς των λευκών.

Σε ηλικία 71 ετών αποφυλακίζεται στις 11 Φεβρουαρίου του 1990, μετά από 28 χρόνια. Η αποφυλάκισή του ήρθε όταν ο Πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις. Η απελευθέρωσή του σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο αφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος.

Το 1993 μοιράζεται το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερ ενώ το 1994 εκλέγεται ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Μέλημά του; Η Εθνική ενότητα. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μαχητές κατά της μάστιγας του Aids και ο αγώνας του έγινε προσωπικός όταν έχασε τον μικρότερο γιο του από τη συγκεκριμένη ασθένεια.