Ευκολία στη ζωή = συρρίκνωση εγκεφάλου

Ευκολία στη ζωή = συρρίκνωση εγκεφάλου

Όλο και λιγότερο χρειάζεται να χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι άνθρωποι τον εγκέφαλό τους, πράγμα που φέρει σαν αποτέλεσμα την συρρίκνωσή του.

Το πιο περίπλοκο όργανο του ανθρώπινου σώματος δυστυχώς συρρικνώνεται διαρκώς κατά τα τελευταία 20.000 χρόνια. Οι Ντέβιντ Γκίρι και Ντριου Μπέιλι πραγματοποίησαν μία έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι η οποία είχε ως θέμα της την αύξηση και τη μείωση του μεγέθους του ανθρώπινου εγκεφάλου σε σχέση με τις αλλαγές στις συγκεντρώσεις πληθυσμών και την ανάπτυξη πιο πολύπλοκου κοινωνικού περιβάλλοντος από περίπου 2 εκατ. χρόνια πριν μέχρι 10.000 χρόνια πριν.

Διαπίστωσαν λοιπόν, πως ενώ εδώ και 2 εκατομμύρια χρόνια ο όγκος του διαρκώς αυξανόταν, τα τελευταία χιλιάδες χρόνια, καθώς δεν χρειάζεται να τον χρησιμοποιούμε τόσο διεξοδικά όσο παλιότερα, έχει αρχίσει και «μπαίνει». Μην αγχώνεστε, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως γινόμαστε λιγότερο έξυπνοι. Σίγουρα όμως σημαίνει πως το πολιτιστικό υπόβαθρο, οι συνθήκες της ζωής και ο όγκος του εγκεφάλου βρίσκονται σε σχέση εξάρτησης.