Ανεργία τέλος! Βρες δουλειά με το τέλειο interview

Ανεργία τέλος! Βρες δουλειά με το τέλειο interview

Από το κατάλληλο dress code στα μαλλιά και το μακιγιάζ. Όλα παίζουν τον ρόλο τους για να ξεχωρίσετε στο interview για τη δουλειά των ονείρων σας.

Η προετοιμασία ξεκινάει από την προηγούμενη μέρα

Αύριο είναι η μεγάλη μέρα και θέλετε να δείξετε τον καλύτερο σας εαυτό. Ξεκινήστε λοιπόν με μερικές βασικές κινήσεις για να γλιτώσετε χρόνο και άγχος το πρωί. Πρώτα από όλα ανοίξτε την ντουλάπα σας και αποφασίστε από το προηγούμενο βράδυ τι θα φορέσετε. Πηγαίνετε στον υπολογιστή και εκτυπώστε ότι θα χρειαστείτε αύριο (βιογραφικό σημείωμα και δείγματα προηγούμενης δουλειάς) και συγκεντρώστε τα σε ένα φάκελο για να μην τρέχετε την τελευταία στιγμή. Τώρα βάλτε μια κωμωδία στο dvd για να χαλαρώσετε ή μιλήστε με κάποιον στο τηλέφωνο που θα σε σας να νιώσετε πιο ήρεμη. Πέστε από νωρίς για ύπνο. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από έναν άνθρωπο κουρασμένο για να καταστρέψει την εικόνα του.

Tο κατάλληλο dress code
Η επιλογή του ρούχου εξαρτάται πάνω από όλα σε τι είδους δουλειά πάτε. Για παράδειγμα σε μια τράπεζα ή σε ένα δικηγορικό γραφείο το ύφος πρέπει να είναι σοβαρό και λιτό. Δηλαδή ένα κουστούμι σε μαύρο ή καφέ με ένα λευκό πουκάμισο είναι μια ασφαλής επιλογή. Αν τώρα η δουλειά στη οποία θα πάτε δεν απαιτεί ένα συγκεκριμένο ύφος το να πάτε ως ο εαυτός σας στην πιο φυσιολογική του εκδοχή χωρίς υπερβολές είναι ότι καλύτερο και καθόλου παραπλανητικό. Χρυσός κανόνας Ντυθείτε έξυπνα με ρούχα περιποιημένα και μη φορτώσετε την εμφάνισή σας με υπερβολικά αξεσουάρ. Εννοείτε πως το σεξι look απαγορεύεται. Προτιμήστε ένα μοντέρνο κουστούμι ή ακόμη και ένα καλό τζιν (χωρίς σκισίματα και μπογιές) με ένα ωραίο πουκάμισο. Επίσης, μια καπαρντίνα θα ταίριαζε πολύ με την εμφάνιση.
Το μακιγιάζ πρέπει να είναι απλό και χωρίς υπερβολές σε τόνους χρωμάτων που κολακεύουν την απόχρωση της επιδερμίδα. Οι γήινοι τόνοι στα χρώματα είναι πάντα μια ασφαλής και δοκιμασμένη επιλογή. Εξάλλου σκοπός είναι να δείχνετε φυσική και φρέσκια και όχι σαν αποτυχημένη πορσελάνινη κούκλα.
Χρυσός κανόνας: Αφήστε το vamp look για βραδινές εξόδους και προτιμήστε ένα πιο χαλαρό και φρέσκο μακιγιάζ. Φέρτε στο μυαλό σας τη Charlotte του Sex & the City και βάψου (αλλά και ντύσου) ανάλογα. Για τα μαλλιά σας προτείνουμε να μην πάτε κομμωτήριο γιατί θα δείχνετε υπερβολικά στιλιζαρισμένη και δεν υπάρχει κανένας λόγο, αφού πρόκειται για συνέντευξη για δουλειά και όχι αξιολόγηση για καλλιστεία. Το φυσικό σας look είναι ιδανικό. Τέλος μην το παρακάνετε με αξεσουάρ και κοσμήματα. Φορέστε ότι θα φορούσατε μια τυπική μέρα στη δουλειά και ξεχάστε το περίτεχνα και βαριά αξεσουάρ για το ποτό το βράδυ.

Η στιγμή της συνάντησης
Από τη στιγμή που θα συναντήσετε τον άνθρωπο, που θα σας πάρει την συνέντευξη, προσπαθήστε να τον ψυχολογήσετε και να δείχνετε όσο λιγότερο αγχωμένη. Να είστε ευγενική και ευχάριστη, χωρίς να προσπαθήσετε να πιάσετε φιλίες. Ακόμα και αν θεωρήσει το βιογραφικό σας φτωχό προσπαθήστε να το αναδείξετε τονίζοντας τα θετικά του και σας στοιχειά, Να είστε πρόθυμη να απαντήσετε σε ότι σας ρωτήσουν χωρίς να φλυαρείτε, δίνοντας σαφής και περιεκτικές απαντήσεις. Οι απαντήσεις σας πρέπει να είναι έξυπνες και όχι να πουλάνε εξυπνάδα, το όποιο ύφος και τουπέ αφήστε τα σπίτι. Αν κάποια ερώτηση που σας έγινε δεν την καταλάβατε ζητήστε ευγενικά να την επαναλάβουν ή να σας διευκρινίσουν αυτό που δεν καταλάβατε. Μην ανησυχείτε αν κάνατε κάποιο λάθος. Κάνεις δεν είναι τέλειος και τίποτα δεν υπάρχει που να μην διορθώνεται.

Do's
Επισκεφτείτε από την προηγούμενη μέρα την περιοχή όπου θα γίνει η συνέντευξη έτσι ώστε να μάθετε την διαδρομή και να υπολογίσετε πόση ώρα χρειάζεστε για να είστε στην ώρα σας.
Ξεκινήστε από το σπίτι τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα. Οι δικαιολογίες όπως συγνώμη, βρήκα κίνηση στο δρόμο είναι η χειρότερη πρώτη εντύπωση.
Κλείστε το κινητό σου πριν μπείτε στο κτίριο.
Άκουσε προσεκτικά τις ερωτήσεις και πούλησε τον εαυτό σου όσο καλύτερα μπορείς σε κάθε ευκαιρία.

Dont's
Μην σχολιάσετε με κακό τρόπο πρώην συναδέλφους ή εργοδότες σας. Θα φανείτε τουλάχιστον αχάριστη αλλά και κουτσομπόλα.
Μην βυθιστείτε άνετα και νωχελικά στην καρέκλα. Καθίστε σε στάση που να υποδηλώνει ενδιαφέρον για τη δουλειά.
'Ότι και να γίνει μην διαφωνήσεις με αυτούς που σας παίρνουν συνέντευξη. Κράτησε θετική συμπεριφορά.

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε ακόμη:

Το γυναικολογικό πρόβλημα μιας γυναίκας που κόστισε τον γάμο της -και μια φυσιολογική ζωή