H Google τιμάει τον Nelson Mandela

H Google τιμάει τον Nelson Mandela

Με αφορμή την 96η επέτειο από την γέννηση του Νοτιοαφρικάνου ηγέτη

Τον Nelson Mandela τιμάει σήμερα το Google, με αφορμή την επέτειο από την ημέρα γέννησής του. Με ποιον τρόπο; Ένα interactive doodle, αφιερωμένο στην ζωή του ανθρώπου- συμβόλου στην μάχη κατά του απαρτχάιντ. Το doodle μας ταξιδεύει οπτικά, στην ζωή του Nelson Rolihlahla Mandela, παρουσιάζοντας και έξι από τα πιο γνωστά quotes του, που έμειναν χαραγμένα στην παγκόσμια ιστορία. Ο Mandela έγινε παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα ενάντια στην αδικία αλλά και τις φυλετικές διακρίσεις, αντιστεκόμενος στο καθεστώς του απαρτχάιντ.

Οι ατάκες του Mandela, τις οποίες διαβάζουμε στο Google doodle, είναι:


«Κανείς δεν γεννιέται με μίσος για τον άλλο εξαιτίας του χρώματος του δέρματος, της καταγωγής ή της θρησκείας του»

«Οι άνθρωποι μαθαίνουν να μισούν. Και εφόσον μπορούν να μάθουν να μισούν, μπορούν επίσης να μάθουν να αγαπούν, γιατί η αγάπη γεννιέται πιο φυσιολογικά στην ανθρώπινη καρδιά από ότι το αντίθετο»

«Γιατί η ελευθερία δεν είναι μόνο το να σπάσει κανείς τις αλυσίδες του, αλλά και το να ζήσει με έναν τρόπο που να σέβεται και να στηρίζει την ελευθερία του άλλου »

«Η μόρφωση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο»

«Η μεγαλύτερη δόξα στην ζωή δεν έγκειται στο να μην πέφτεις ποτέ, αλλά στο να βρίσκεις πάντα τον τρόπο να ξανασηκώνεσαι»

«Αυτό που μετράει στη ζωή δεν είναι το γεγονός και μόνο ότι έχουμε ζήσει. Είναι τι διαφορά έχουμε κάνει στις ζωές των άλλων, το οποίο θα καθορίσει τη σημασία της ζωής που ζήσαμε».

Φυλακισμένος επί 27 χρόνια για τις ιδέες του, ο Mandela έγινε ο πρώτος εκλεγμένος μαύρος πρόεδρος της πατρίδας του, αλλάζοντας τον κανόνα που ήθελε μόνο λευκούς να αναλαμβάνουν την θέση. Επηρεασμένος από τον Mahatma Gandhi, νοτιοαφρικανός ηγέτης μιλούσε συχνά ενάντια στην βία, παρότι στα πλαίσια της μάχης για το τέλος του απαρτχάιντ, πολλές φορές, προκλήθηκαν βίαια επεισόδια.

Ο «Madiba», όπως τον αποκαλούσαν οι άνθρωποι της φυλής του, γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό στο ανατολικό ακρωτήριο της Νοτίου Αφρικής. Έχασε τον πατέρα του, που ήταν σύμβουλος της βασιλικής οικογένειας της φυλής των Thembu, όταν ήταν μόλις 9 ετών και έκτοτε την φροντίδα του μικρού ανέλαβε ο αντιβασιλέας της φυλής, Jongintaba Dalindyebo. Το όνομα Nelson δόθηκε στον μικρό Madiba από έναν δάσκαλό του. Το 1941, στην ηλικία των 23, ο Mandela φεύγει στο Γιοχάνεσμπουργκ, προκειμένου να ξεφύγει από τον γάμο που είχαν κανονίσει γι' αυτόν και, δύο χρόνια αργότερα, γράφεται στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου, όπου έρχεται σε επαφή με ανθρώπους κάθε φυλής και περιβάλλοντος. Στα φοιτητικά του χρόνια μελετάει τον φιλελευθερισμό και τον ριζοσπαστισμό καθώς και την Αφρικανοκεντρική θεωρία, αλλά έρχεται και αντιμέτωπος με τον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις- γεγονός που μεγαλώνει το πάθος του για την πολιτική. Την ίδια χρονιά, γίνεται μέλος του παράνομου ANC (Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο) του οποίου, λίγο αργότερα, θα ιδρύσει την νεολαία.

Το 1956, μαζί με άλλους 155 ακτιβιστές, κατηγορείται για εσχάτη προδοσία αλλά η ετυμηγορία της δίκης (η οποία κράτησε 4 χρόνια) τον απαλλάσσει. Το 1960 το ANC κηρύσσεται παράνομο και ο ίδιος περνάει στην παρανομία. Την ίδια χρονιά, 69 μαύροι δολοφονούνται από την αστυνομία στην σφαγή της Sharpeville και η ένταση μεταξύ ANC και καθεστώτος απαρτχάιντ αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Το γεγονός σημαίνει το τέλος της ειρηνικής αντίστασης απέναντι στο καθεστώς και ο Mandela,αντιπρόεδρος του ANC παρακινεί όλο τον κόσμο να μποϋκοτάρει την Νότιο Αφρική. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στην φυλακή, με την κατηγορία της δολιοφθοράς και της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης. «Πιστεύω σε μία δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία, της οποίας όλα τα μέλη θα συμβιώνουν αρμονικά έχοντας ίσες ευκαιρίες», λέει ο ίδιος στην ιστορική δίκη του. Φυλακίστηκε για 27 χρόνια. Το 1990 αποφυλακίστηκε μετά από παγκόσμιες, πολυετείς πιέσεις που δέχτηκε η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση. Τον Δεκέμβριο του 1993, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.


Πέντε μήνες μετά την τελετή απονομής, η Νότιος Αφρική, για πρώτη φορά έχει εκλογές στις οποίες έχουν δικαίωμα ψήφου οι πολίτες όλων των φυλών και, με ευρεία πλειοψηφία, εκλέγεται πρόεδρος- θέση στην οποία παραμένει, μέχρι το 1999. Έφυγε από την ζωή, τον Δεκέμβριο του 2013, πλήρης ημερών και έχοντας αφήσει το σημάδι του, στην παγκόσμια ιστορία και στην μάχη κατά του ρατσισμού.