Success story: δυο γονείς έφυγαν από την Αθήνα και σχεδιάζουν κοσμήματα στη Φολέγανδρο

Success story: δυο γονείς έφυγαν από την Αθήνα και σχεδιάζουν κοσμήματα στη Φολέγανδρο

Η Άρτεμις Λυδή και ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος είναι ζευγάρι τρία σε ένα: μεγαλώνουν τα δύο παιδιά τους, σχεδιάζουν κοσμήματα και είναι συνεργάτες στην ίδια επιχείρηση, η οποία δεν έχει ούτε γραφεία, ούτε υπαλλήλους.

Νωρίς το πρωί, παράλληλα με το τάισμα της νεογέννητης κόρης, γίνεται η σύσκεψη στην… εταιρεία «White Ιsland Works». Όχι σε γραφείο αλλά σε δύο αιώρες με θέα το Αιγαίο. Δέκα βήματα πιο κάτω, βρίσκεται το εργαστήριο- μεσολαβούν μερικές γάτες, ανθισμένα λουλούδια και ο μικρός γιος της οικογένειας που παίζει ελεύθερος.

Σ' αυτό το κυκλαδίτικο στούντιο -πριν ήταν το γκαράζ του σπιτιού- τα βιομορφικά σχέδια του πρώτου comics του Κωνσταντίνου, συναντήθηκαν με την παλαιότερη δουλειά της Άρτεμις σε plexiglas. Αποτέλεσμα; Κοσμήματα πάνω σε μαύρο Plexiglas, δαχτυλίδια και κολιέ σε αφαιρετικά σχέδια, όλα χειροποίητα και σε εξαιρετικά περιορισμένα κομμάτια.

Το online shop δεν κλείνει ποτέ, και οι περισσότεροι πελάτες φτάνουν εδώ, όχι μόνο από στόμα σε στόμα αλλά και από share σε share. Οι δύο δημιουργοί, έχουν αναλάβει και την προώθηση των κοσμημάτων. Target group τους, οι φίλοι τους και οι φίλοι των φίλων τους στο instagram, στο twitter και στο facebook.

«H καλύτερη διαφήμιση είναι οι ευχαριστημένοι πελάτες. Επιπλέον ούτε μας ενδιαφέρει, ούτε μπορούμε να απευθυνθούμε σε ευρύτατες και πολυπληθείς αγορές» λέει ο Κωνσταντίνος. Είναι ζωγράφος, κομίστας και χαράκτης με εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Άρτεμις σπούδασε interior design, εργάστηκε στο Λονδίνο και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα στο γραφείο του πατέρα της, το οποίο κατασκευάζει αρχιτεκτονικές μακέτες. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με το εμπόριο ενδυμάτων και αξεσουάρ πολυτελείας.

Όταν γεννήθηκε ο γιος τους, η Άρτεμις αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά της και να ξεκινήσει κάτι δικό της. Από το ρίσκο που πήρε επωφελήθηκε διπλά. Όχι μόνο έγινε μια δημιουργική επιχειρηματίας αλλά απαλλάχθηκε από ένα ιδιαίτερα πιεστικό ωράριο. Η αρχή έγινε πριν δύο καλοκαίρια στη Φολέγανδρο, όπου της ήρθε η ιδέα για ένα video το οποίο με τη βοήθεια του Κωνσταντίνου, εξελίχθηκε σε βιντεοπαιχνίδι. «Έκτοτε συνεργαζόμαστε ολοένα και περισσότερο σε ό,τι φτιάχνουμε».

«Μπορείς να βιοπορίζεσαι από αυτή τη δουλειά; Η είναι μόνο για το χαρτζιλίκι;» τον ρωτάω. «Ένα eShop χειροποίητων αντικειμένων περιορισμένων τεμαχίων από μόνο του δεν αρκεί. Γι'αυτό άλλωστε ως White Island Works τα κοσμήματα είναι ένα μικρό τμήμα της δραστηριότητός μας καθώς ασχολούμαστε με Videogames, εφαρμογές, comics, εικονογραφήσεις, διαφημιστικά videos και φυσικά πρωτίστως με τα εικαστικά»

Ο χρόνος, μοιράζεται μεταξύ της πόλης και του νησιού. «Σ' αυτό το μικρό μέρος δουλεύουμε πάρα πολύ καθώς δεν υπάρχουν αντιπερισπασμοί και μοιάζει σαν να έχουμε άπειρο χρόνο στη διάθεσή μας. Δουλεύουμε, διαβάζουμε, απολαμβάνουμε τη ζωή μας και τα παιδιά μας».

Δυο νέοι και δημιουργικοί άνθρωποι, τολμούν επιχειρηματικά μέσα στην κρίση. Αντί το κράτος να τους ενθαρρύνει και να τους στηρίξει, τους βάζει εμπόδια- ενίοτε τους κόβει τα πόδια. Αυτό συνέβη όταν οι δυο τους σκέφτηκαν να τυπώσουν τα σχέδιά τους σε t-shirts. «Επικοινωνήσαμε με την εφορία μέσω του λογιστή μας καθώς και με προμηθευτές για να δούμε τι διαδικασίες απαιτούνται. Εκεί όμως είναι που συναντήσαμε τοίχο» λέει ο Κωνσταντίνος και συνεχίζει: «Οι μεν προμηθευτές δεν μπορούσαν να μας κόψουν τιμολόγιο αλλά ούτε καν να μας πουλήσουν χονδρική διότι έπρεπε να έχουμε επιχείρηση ρουχισμού δηλωμένη στην εφορία ως δραστηριότητα».

Η εφορία όμως για να εγκρίνει τέτοια επέκταση δραστηριότητας απαιτούσε από τους ίδιους να έχουν ολόκληρη αποθήκη «ανεξάρτητα από το γεγονός ότι θα πουλούσαμε καθ'εκάστην ζήτηση και μόνο μέσω διαδικτύου. Η αποθήκη και το στοκ θα ήταν και περιττά αλλά και επιζήμια για εμάς. Έτσι δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε ενδύματα στη δραστηριότητά μας. Άρα δεν μπορούμε να παράξουμε επιπλέον χρήματα τα οποία θα έθρεφαν λίγο-πολύ και εμάς και τους προμηθευτές μας- αλλά και το ίδιο το κράτος, καθώς μόνον έτσι μπορεί να βγάλει χρήματα ήτοι από ΦΠΑ, φορολόγηση εισοδήματος κτλ.» ισχυρίζεται ο Κωνσταντίνος. «Μια από τις εταιρείες που θα μας προμήθευε έχει πλέον κλείσει και από ό,τι μαθαίνουμε πιθανώς θα κλείσει και η άλλη καθώς ολοένα και περισσότεροι παρακάμπτουν όλους αυτούς τους περιττούς περιορισμούς της εγχώριας αγοράς στρεφόμενοι σε πωλητές εξωτερικού μέσω διαδικτύου. Όλα αυτά είναι φορολογικά έσοδα που ποτέ δεν θα δει κανείς, απολεσθέν συνάλλαγμα, χαμένες θέσεις εργασίας κλπ αλλά αυτά υποθέτουμε πως δεν ενδιαφέρουν το δημόσιο» λέει ο ίδιος.

Το σίγουρο είναι ότι παρά τα εμπόδια, η σειρά των κοσμημάτων τους, θα εμπλουτιστεί με σχέδια και με άλλα αξεσουάρ. Απώτερος σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν μια ολόκληρη συλλογή, «ένα defilé μόδας με φορεσιές που θα μοιάζουν με πανοπλίες» όπως περιγράφουν οι ίδιοι. Η συλλογή αυτή θα αποτελέσει μέρος μιας μεγάλης εκθέσεως με μαύρα βιομορφικά.

Info:

www.facebook.com/whiteislandworks

www.etsy.com/shop/WhiteIslandWorks

DPG Network