5 tips για ζεστό σπίτι όλο το χειμώνα με... πολύ λίγα έξοδα!

Ερμιόνη Σαρρή
5 tips για ζεστό σπίτι όλο το χειμώνα με... πολύ λίγα έξοδα!

Δεν χρειάζεται να ντυθείτε σαν Εσκιμώοι

Τα κρύα πλησιάζουν και δυστυχώς οι συνθήκες οδηγούν τους περισσότερους από εμάς να φανούμε κάπως φειδωλοί στη χρήση του καλοριφέρ ή του air condition. Αυτό βέβαια από την άλλη έχει και τα θετικά του, καθώς οι δύο αυτοί τρόποι θέρμανσης δεν αποτελούν και τους καλύτερους φίλους τους περιβάλλοντος. Βρήκαμε, λοιπόν, κάποιους ανέξοδους και οικολογικούς τρόπους που θα κρατήσουν το σπίτι σας ζεστό και αυτόν το χειμώνα. Και που θα πάει; Λίγοι μήνες είναι και θα περάσουν.

Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στις κουρτίνες: Επιλέξτε ένα σκούρο χρώμα για τους χειμερινούς μήνες και ιδιαίτερα για τους μεγάλους χώρους του σπιτιού σας (όπως το σαλόνι). Επίσης, ένα βαρύ ύφασμα θα φανεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη ζεστασιά σας. Οι κουρτίνες σας έχουν την ιδιότητα να ''δεσμεύουν'' τη θερμότητα, την οποία και θα χρειαστείτε κατά τις βραδινές ώρες. Τις μέρες βέβαια που επικρατεί ηλιοφάνεια, αφήστε τις ανοιχτές και το μόνο σίγουρο είναι πως οι ακτίνες του ηλίου θα... εγκλωβιστούν στο χώρο σας.

Απομονώστε τα δωμάτια που δε χρησιμοποιείτε: Αν υπάρχουν κάποιοι χώροι στο σπίτι που πλέον είναι άδειοι, όπως ένα playroom, ένας ξενώνας ή το δωμάτιο του παιδιού σας που μόλις παντρεύτηκε, κλειδώστε τα αμέσως. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μοιράζεται η θερμότητα σε χώρους που είναι άδειοι.

Ανάψτε το τζάκι: Η φλόγα του τζακιού αποτελεί την καλύτερη παρέα κατά τους χειμερινούς μήνες. Πρέπει όμως να φανείτε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο είδος των ξύλων που θα επιλέξετε, καθώς τα φαινόμενα της αιθαλομίχλης τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά έντονα. Ζητήστε αποξηραμένα ξύλα και κάψτε τα... άφοβα. Το συγκεκριμένο είδος ξύλου δεν περιέχει υγρασία, η οποία είναι σε σημαντικό βαθμό υπεύθυνη για την εμφάνισης αιθαλομίχλης. Όταν πάλι δεν το ανάβετε, κλείστε το καπάκι της καμινάδας και εμποδίστε τη ζεστασιά να φύγει από το χώρο σας.

Ρυθμίστε σωστά τους θερμοστάτες: Είναι πολύ σημαντικό ο θερμοστάτης σας να είναι ρυθμισμένος στους 20 C – ανάλογα με την περιοχή, αφού η καθεμιά έχει τις δικές της ανάγκες. H υπερβολική θερμότητα η οποία παράγεται δεν είναι αναγκαία. Όταν απουσιάζετε ή κοιμάστε, ρυθμίστε το θερμοστάτη στους 15 C-16 C ώστε να διατηρείται ζεστό το σπίτι χωρίς να καταναλώνετε πολλή ενέργεια.

Τοποθετήστε χαλάκια κάτω από τις πόρτες: Τα ειδικά μακρόστενα χαλάκια ή ένα οποιοδήποτε βαμβακερό ύφασμα τυλιγμένο σε ρολό θα εμποδίσουν το κρύο να εισχωρήσει στους χώρους του σπιτιού σας και το ζεστό αέρα... να αποχωρήσει.

Διαβάστε ακόμα:

Οικολογική και... οικονομική οδήγηση; Είναι άραγε τόσο δύσκολο να επιτευχθεί;

3 απλές και οικολογικές συμβουλές για την καθαριότητα του σπιτιού σας!