H Fukushima ανασκουμπώνεται

H Fukushima ανασκουμπώνεται

Μετά το πρώτο σοκ και τις σπασμωδικές κινήσεις που διήρκησαν ένα μήνα, ήρθε ένα πλάνο να οργανώσει λίγο τις εξελίξεις στη Fukushima.

Κανένα σχέδιο δεν είναι αρκετό για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας έκρηξης σε πυρηνικό εργοστάσιο, πόσο μάλλον αν οι εκρήξεις είναι παραπάνω από μία και η διαρροή ραδιενέργειας κυριολεκτικά ακατάπαυστη. Στη Fukushima η κατάσταση δεν είναι καθόλου αισιόδοξη, ωστόσο η Tepco –διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου- εξέδωσε το πλάνο που περιλαμβάνει τις μελλοντικές της κινήσεις για την χαλιναγώγηση της κατάστασης και τη βελτίωση των συνθηκών στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία σκοπεύει μέσα στους ερχόμενους τρεις μήνες να μειώσει τη διαρροή ραδιενέργειας (πράγμα το οποίο θεωρούμε αυτονόητο) και σε έξι με εννιά μήνες να διακόψει τη λειτουργία των αντιδραστήρων στις εγκαταστάσεις. Οι δηλώσεις του προέδρου της εταιρείας Tsunehisa Katsumatz λένε λίγο-πολύ το αυτονόητο, ότι δηλαδή το πρώτο βήμα είναι η βαθμιαία μείωση των επιπέδων της ραδιενέργειας και το δεύτερο να τεθούν σε πλήρη έλεγχο οι ραδιενεργές ουσίες, ούτως ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και οι χώροι του εργοστασίου να είναι ασφαλείς. Όσο βέβαια μπορεί οτιδήποτε σε ακτίνα χιλιομέτρων να θεωρηθεί ασφαλές...