Σύρος: η σοφιστικέ πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Σύρος: η σοφιστικέ πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Αν θέλεις να μάθεις τι σημαίνει ταξιδιωτική αίγλη, θυσίασε ένα σαββατοκύριακο στο βωμό του πλέον εκλεπτυσμένου νησιού των Κυκλάδων

Αν η Μύκονος είναι η πατρίδα των όπου γης jet-setters, η Σύρος είναι ο ομφαλός της γης για τους εστέτ. Με ιστορία ζηλευτή, ένδοξο εμπορικό παρελθόν, κτίρια που τα αδικείς αν απλώς τα χαρακτηρίσεις εκπάγλου αρχιτεκτονικής ομορφιάς και μια υπέροχη συνύπαρξη του ορθόδοξου με το καθολικό στοιχείο, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων μπορεί να μη θυμίζει ακριβώς Κυκλάδες ωστόσο είναι το ιδανικό αντίδοτο στην αποκαμωμένη weekender. Στη Σύρο δε θα βρεις μαζικό, εμπορικό τουρισμό αλλά ταξιδιώτες που φτάνουν για το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου (τον Ιούλιο), για μια ράθυμη αυτοκινητάδα στην Ποσειδωνία με τις υπέροχες νεοκλασικές βίλες, για ένα γεύμα με θέα στα εφοπλιστικά Βαπόρια από το εστιατόριο Όνειρο, για έναν καφέ στο φημισμένο αίθριο του all time classic Μεγάρου.

Από την πλατεία Μιαούλη με το επιβλητικό δημαρχείο του Τσίλερ μέχρι τη μικρογραφία της Scala του Μιλάνου, το θέατρο «Απόλλων», το Ινστιτούτο «Κυβέλη», που είναι αφιερωμένο στα έργα και τις ημέρες της σπουδαίας ηθοποιού μέχρι τη μεσαιωνική Άνω Σύρο με τον καθολικό καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζη για τους ντόπιους) και την καρτποσταλική θέα στο Αιγαίο, κάθε τετραγωνικό μέτρο του νησιού σφύζει από καλαισθησία, ιστορία κι ένα σνομπισμό που οσμίζεσαι στον αέρα, χωρίς ωστόσο να ενοχλείσαι. Η Ερμούπολη, η Άνω Σύρος, ο Γαλησσάς, η Ποσειδωνία (ή Ντελαγκράτσια), η παραλία στο Κίνι και ο ανερχόμενος Αζόλιμνος είναι τα διαμάντια σε ένα μοναδικό για το Αιγαίο –ίσως και για την Ελλάδα ολόκληρη- περιδέραιο που όχι μόνο διατηρείται ανέγγιχτο από τη φθορά του χρόνου αλλά ίσα ίσα γίνεται ακόμη γοητευτικότερο με την πατίνα του χρόνου.

Διαμονή
Σύρου Μέλαθρον
Μπαμπαγιώτου 5, Ερμούπολη, 2281086495
Μπαλκόνια από παριανό μάρμαρο, ακροκέραμα διατηρημένα στο χρόνο, περίτεχνα ξυλόγλυπτα δημιουργούν ένα μοναδικό ψηφιδωτό που θα προσθέσει πόντους στον προσωπικό σου μετρητή της καλαισθησίας. Στα μεγάλα πλεονεκτήματα του ξενοδοχείου, η ζωή του οποίου άρχισε να μετρά από τα μέσα του 19ου αιώνα, η θέα από τα μπαλκόνια και την ταράτσα του ξενοδοχείου που όταν ο καιρός το ευνοεί φλερτάρει ακόμη και με τις γειτονικές Τήνο και Μύκονο.

melathron



Villa Selena
Μπαμπαγιώτου 1, Ερμούπολη, 22810 86007
Η πιο κλασική επιλογή διαμονής για εκείνους που επιμένουν να ερωτοτροπούν με την πιο αρχοντική συνοικία του νησιού, τα βαπόρια. Υπηρεσίες πέντε αστέρων σε ένα από τα πλέον ιστορικά κτίσματα του νησιού που κατασκευάστηκε ως οικία το 1830, εγκαταλείφθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του 20ο αιώνα και γνώρισε ξανά την παλιά, καλή αίγλη του μετά την ανακαίνιση του 1992. Το φωτισμό του συγκλονιστικού οικήματος έχει επιμεληθεί η βαριά υπογραφή της Ελευθερίας Ντεκώ.

villaselena



Palazzo Ploes
Απόλλωνος 2, Ερμούπολη, 2281079390
Ένας μικρός γαλαξίας –πέντε αστέρια- στο πρώτο art hotel της Σύρου. Σε απόσταση αναπνοής από την Πλατεία Δημαρχείου το Palazzo Ploes αποτελεί υπόδειγμα ανακαίνισης σε αγαστή σύμπνοια με τον εστετισμό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων. Τα βενετσιάνικα φωτιστικά στα δωμάτια, τα θεσπέσια μαρμάρινα λουτρά και τα έργα τέχνης σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών το καθιστούν κάτι παραπάνω από ένα συμβατικό ξενοδοχείο. Μιλάμε για ποίημα.

palazzoploes



5 Hermoupolis Concept Sites
Νορδεστρόμ & Κοραή 10, Ερμούπολη, 22810 89001
Μια ανάσα από το θέατρο Απόλλων, τη μικρή Scala του Μιλάνου, ίσως είναι το μοναδικό concept ξενοδοχείο του νησιού. Κι αυτό διότι διαθέτει μόλις πέντε δωμάτια, η διακόσμηση των οποίων δημιουργεί το εύλογα οξύμωρο σχήμα «νεοκλασικισμός VS μινιμαλισμός». Το παζλ της ευζωΐας συμπληρώνουν τα προϊόντα Cocomat και Korres που λογίζονται στα εκ των ων ουκ άνευ του εν λόγω καταλύματος.

5concept



Food & Drink
Κουζίνα
Άνδρου 5, Ερμούπολη, 22810 89150
Slow food στις Κυκλάδες. Τα 'παμε, η Σύρος δεν είναι ένα κλασικό κυκλαδονήσι και η «Κουζίνα» δεν είναι το κλασικό ταβερνάκι. Εδώ μιλάμε για ένα εστιατόριο που προμηθεύεται πρώτες ύλες μόνο από συγκεκριμένους μικροπαραγωγούς, υποστηρίζει το παγκόσμιο –και hip οφείλω να πω- κίνημα του slow food, εξελίσσει με δυο λόγια τη συλλογική γαστριμαργική μας μνήμη. Κι όλα αυτά, κάτω από τις ανθισμένες βουκαμβήλιες –τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες.

kouzina



Όνειρο
Βαπόρια, Ερμούπολη, 6936 526298
Να το προτιμήσω για τις gourmet αναλαμπές του μενού του ή για την υπέροχη θέα; Θα σου προτείνω να το προτιμήσεις για τα δύο. Χορταίνει το μάτι και τις δεύτερου επιπέδου αναζητήσεις του ουρανίσκου σου.

oneiro



Το Πέτρινο
Κλώνος & Κυπαρίσου Στεφάνου 9, Ερμούπολη, 22810 87427
Ο ορισμός της οικογενειακής ταβέρνας στο περίφημο «στενό με τις βουκαμβήλιες». Το DNA της εν λόγω ταβέρνας, που λειτουργεί ανελλιπώς εδώ και 11 χρόνια, χάνεται τόσο βαθιά στο χρόνο, ώστε ο συριανός αστικός μύθος να θέλει το κτήριο που τη στεγάζει να είναι το πρώτο που υπήρξε ποτέ στο νησί! Θυμηθείτε τη μαμαδίστικη κουζίνα asap.

petrino



Οινοπνεύματα
Ε. Ροΐδη 9, Ερμούπολη, 22810 82616
Τοπικές σπεσιαλιτέ με βάση τις πρώτες ύλες από τη θάλασσα αλλά και την εξόχως γόνιμη για Κυκλάδες γη του νησιού σε ένα από τα πιο κλασικά στέκια της Ερμούπολης.

oinopneumata

Δυο τζιτζίκια στ' Αρμυρίκια
Κίνι, 22810 71151
Ακόμη κι αν δεν ανήκε σ' έναν ιδιοκτήτη και μια μαγείρισσα που επιμένουν ψυχαναγκαστικά στη ντόπια μαγειρική παράδοση –χωρίς να το διατυμπανίζουν-, και μόνο για το όνομά της παραθαλάσσιας ταβέρνας της χρωστάς μια τουλάχιστον επίσκεψη.

Jar
Ε. Ροΐδη 16, Ερμούπολη, 22810 79225
Το πιο φημισμένο cheesecake των Κυκλάδων παραχωρεί τη θέση του, όσο δύει ο ήλιος, σε εξίσου ψαγμένα cocktails που τιμούν το νεόκοπο όρο «κοκτεϊλοσύνη».

jar



Μέγαρο
Πρωτοπαππαδάκη 35, Ερμούπολη, 22810 82140
Αν δεν πιες ένα ράθυμο καπουτσίνο στο αίθριο του πλέον κλασικού café του νησιού, απλά δεν έχεις έρθεις στη Σύρο.

megaro



Fox
Οδός Κιμώλου, Ερμούπολη, 22810 81880
Σχετικά καινούρια άφιξη στο νησί, διδάσκει την τέχνη του κοκτέιλ και του ψησίματος μιας μπριζόλας, συνδυάζοντας άριστα τους όρους bar και restaurant.

fox



Shopping
Παραδοσιακά Προϊόντα Πρέκα
Χίου 4, Ερμούπολη, 22810 87556
Λουκούμια, χαλβαδόπιτες, λιαστές ντομάτες, κρίταμα, κάπαρη, το περίφημο τυρί Σαν Μιχάλη, ό,τι κυκλαδίτικη πρώτη ύλη θα κάνει τις κουτάλες ενός ψαγμένου σεφ να σκιρτήσει βρίσκεται συγκεντρωμένη σ' αυτόν εδώ τον couleur locale παράδεισο. Μην ξεχαστείτε και δεν αγοράσετε τη νοστιμότατη παστελαριά (λιαστά σύκα πασπαλισμένα με σουσάμι, αμύγδαλο και κανέλλα).

prekas



Λουκούμια Δεναξά
Ακτή Παπάγου 6, Ερμούπολη, 22810 85143
Το μεγαλείο της απλότητας. Νερό, άμυλο, ζάχαρη και μεράκι σε υπερθετικό βαθμό είναι το μυστικό της επιτυχίας του Γιάννη Αγγέλικα. Το πλέον παραδοσιακό προϊόν της Σύρου, ήτοι το λουκούμι βρίσκει ένα σαφή λόγο ύπαρξης στην tote τσάντα σου (και κατόπιν στο στομάχι σου).

denaxa



Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Σύρου «Το Καστρί»
Αγ. Σεβαστιανού 41, Άνω Σύρος, 22810 83039
Βγάλε όλο το φεμινισμό που φωλιάζει κάπου στον υποθάλαμο του εγκεφάλου σου και υποστήριξε έναν από τους πλέον δραστήριους γυναικείους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς της χώρας. Πέρα από τα ντόπια, παραδοσιακά προϊόντα που θα βρεις εδώ, οι κυρίες του συλλόγου, πλήρεις επιχειρηματικού δαιμονίου, έχουν δημιουργήσει και ένα εστιατόριο στην Ερμούπολη, που σερβίρει ό,τι πιο τοπικό και αγνό.

tokastri



Αθυμαρίτης
Κέας 2, Ερμούπολη, 22810 82261
Ε, με τόσο ξακουστά αμυγδαλωτά και ακόμη πιο περίφημο το κέικ «καρό» κρίμα είναι να μην κάνεις ένα τόσο δα προσκυνηματάκι (aka ανοιξιάτικη παρασπονδία στη σιλουέτα που με τόσο κόπο και ιδρώτα διατηρείς).