Κοίτα το πουλάκι: 64 χρόνια Κάννες, τρεις γενιές φωτογράφων

Κοίτα το πουλάκι: 64 χρόνια Κάννες, τρεις γενιές φωτογράφων

Το λεύκωμα των εκδόσεων Phaidon που κυκλοφορεί στις αρχές Μαΐου είναι μια ζωντανή παρακαταθήκη της αίγλης του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών (κι ένα πρώτης τάξεως ανάγνωσμα στο δρόμο προς την Κυανή Ακτή).

Λιζ Τέιλορ, Τζίνα Λολομπριτζίτα, Σοφία Λόρεν, Γκρέις Κέλι, Άλφρεντ Χίτσκοκ, Όρσον Ουέλς, Σον Κόνερι, Τζον Λένον, Γιόκο Όνο, Τζον Γουέιν, Ζιλιέτ Μπινός, Εμίρ Κουστουρίτσα, Μπραντ Πιτ, Αντζελίνα Τζολί, Νικόλ Κίντμαν. Η λίστα των ονομάτων μοιάζει να φλερτάρει με το άπειρο, όπως δηλαδή και οι φωτογραφίες της οικογένειας Traverso. Μιας φαμίλιας που από το 1919 φωτογραφίζει τις Κάννες και από το 1946 το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

Έναν σχεδόν αιώνα, τρεις γενιές και πολλές χιλιάδες φωτογραφίες μετά οι εκδόσεις Phaidon κυκλοφορούν στις αρχές Μαΐου ένα εμβληματικό λεύκωμα με τίτλο «Cannes Cinema», μια καλοκουρδισμένη παρέλαση αστεριών της μεγάλης οθόνης που αποτυπώθηκε για πάντα στο ασπρόμαυρο φιλμ των Traverso. Στιγμιότυπα που έμειναν στην ιστορία και άλλα που δεν είχαν την τύχη της δημοσίευσης βγαίνουν από το πολύτιμο αρχείο των φωτογράφων και περιγράφουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο πως καμιά φορά τ’ αστέρια πέφτουν στη γη.

Μολονότι μπορεί να έχει κανείς τις ενστάσεις του για το μελιστάλαχτα ρομαντικό στοιχείο της υπόθεσης, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει πως οι Traverso απαθανάτισαν την αίγλη του κινηματογραφικού φεστιβάλ στο ζενίθ της, λουστράροντας μέσα από το φακό και τα κάδρα τους ακόμη περισσότερο τη λάμψη του μύθου που θα ζει για πάντα στη μικρή κωμόπολη της Κυανής Ακτής.