Το πέρασμα της Κασσάνδρας

Το πέρασμα της Κασσάνδρας

Παρά τους κακούς συνειρμούς που μπορεί να φέρνει στο νου το όνομα του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής, την άναρχη δόμηση που πληγώνει το ταξιδιωτικό μαλακό υπογάστριο και την εμμονή των Βορειοελλαδιτών με το δεύτερο πόδι, η Κασσάνδρα διαθέτει μερικές πρώτης τάξεως γωνιές που αξίζει να γευτείς, να μυριστείς, να ανακαλύψεις.

sani2
portovalitsa2
akritas
marina
sousourada
water
oinoxoi
koutsomylos
angels
xolomon
marianna

Υπάρχει το παλιό βορειοελλαδίτικο ρητό, που λέει πως οι Θεσσαλονικείς βρίσκουν τη Χαλκιδική καλύτερη κι απ' τον παράδεισο. Και, εν μέρει τουλάχιστον, έχουν δίκιο. Κάθε άνοιξη με το που ο υδράργυρος περνά λίγο πάνω από τους 20 βαθμούς, η μέρα μεγαλώνει και το περίφημο «μαύρισμα του ταξιτζή» που αποκτάς στο αυτοκίνητο σου φωνάζει πως πρέπει ν' αρχίσεις το solarium, οι Θεσσαλονικείς πραγματοποιούν τη δική τους σαββατοκυριακάτικη κάθοδο στα δυο πόδια της Χαλκιδικής –μη βρεθείτε σε μποτιλιάρισμα, εκτός κι αν κρατάτε αγχολυτικά πάνω σας.

Παρότι το δεύτερο πόδι, η Σιθωνία, κλέβει συνήθως τις καρδιές και τη λάμψη, η Κασσάνδρα κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά της και τα αποκαλύπτει μόνο σ' εκείνους που τολμούν να ξεφύγουν από την τσιμεντοποιημένη και άναρχα τουριστικά αναπτυγμένη Καλλιθέα και το φασιαριόζικο κόσμο της και να διαθέσουν χρόνο (ίσως και λίγο χρήμα παραπάνω).

Φιλόδοξα projects, όπως εκείνο του Sani Resort ή το Φεστιβάλ του Δήμου Κασσάνδρας κάθε καλοκαίρι, ατόφια διατηρημένα χωριά σαν την Άφυτο (ή Άθυτο), ταβέρνες και εστιατόρια που χωρίς υπερβολή συγκαταλέγονται στα πλέον διακεκριμένα της χώρας, beach bars που γαληνεύουν το chi σου, στήνουν ένα ταξιδιωτικό σκηνικό για εκλεκτικούς περιηγητές και λάτρεις της ευζωίας. Αρκεί να κλείσετε τα αυτιά σας στις –δελεαστικές είναι η αλήθεια- Σειρήνες της Σιθωνίας.

Διαμονή
Sani Resort
Σάνη Χαλκιδικής, 23740 99500
Η επιτομή της ταξιδιωτικής ευζωίας σε ένα resort που αποτελεί σταθερό παράδειγμα προς μίμηση για επίδοξους ξενοδόχους. Διαφορετικές επιλογές δωματίων και σουιτών, χρυσοσκουφάτα gourmet εστιατόρια, μαρίνα για ν' αράξεις το ιστοπλοϊκό (ή απλώς να χαζέψεις των άλλων), κύμα που υποκλίνεται στο πεντικιούρ σου, υπέροχη θέα από το λόφο της Σάνης και δυο φημισμένα φεστιβάλ –gourmet το Μάιο, jazz τον Ιούλιο- για το πολιτιστικο-γαστρονομικό σου άλλοθι. Η Σάνη δεν είναι ένα απλό resort, είναι ένα ζωντανό σεμινάριο καλής ζωής.


Porto Valitsa
Παλιούρι Χαλκιδικής, 23740 92007
Γαλάζια νερά σε έναν ήσυχο όρμο, ήχοι από τη φύση, τουριστικές flip flops που σχίζουν διακριτικά τη γαλήνια ατμόσφαιρα. Αν μέχρι τώρα νόμιζες πως ζεν είναι ο Δαλάι Λάμα, το Θιβέτ, άντε και το Κατμαντού, καιρός να αφήσεις κατά μέρος την ονείρωξη για την κατάκτηση των Ιμαλαΐων και να φτιάξεις σούμπιτη βαλίτσα για το ειδυλλιακό Porto Valitsa.


Ακρίτας Ευ Ζην
4ο χλμ Εθνικής Οδού Παλιουρίου-Αγ. Παρασκευής
Κοντά στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου της Κασσάνδρας, ανάμεσα σε πεύκα και βελανιδιές και με τη θάλασσα να στέλνει γενναιόδωρα την αύρα της, θα βρεις μικρές, couleur local βίλες εφοδιασμένες με όλες τις τελευταίας κοπής παροχές. Κι αν το πνεύμα του αγροτουρισμού σε κυριεύσει άξαφνα, εδώ θα βρεις από ένα ετοιμοπόλεμο κελάρι μέχρι ένα μικρό παντοπωλείο για να γευτείς τα αρώματα της ντόπιας γης.


Food & Drink
Μαρίνα
Ποτίδαια, 23730 41570
Για τη Μαρίνα θα ακούσεις όπου σταθείς κι όπου βρεθείς –σε όποιο πόδι της Χαλκιδικής. Φρέσκο –πιο φρέσκο δεν έχει- ψάρι σε εκλεπτυσμένο περιβάλλον μέχρι να νιώσεις «χωρισμένη στη γέννα» από την "ήτανε γοργόνα η αδελφή του Μεγαλέξανδρου". Λένε πως είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι όχι απλώς στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη.


Μασσαλία
Πλατεία Νέας Φώκαιας, 23740 81008
Οι φήμες (και οι χορτασμένοι οισοφάγοι) συναινούν πως καλύτερους γεμιστούς κολοκυθοανθούς από εδώ δε θα βρεις πουθενά. Στο νυν ουζερί που υπήρξε πανδοχείο στις αρχές του 20ου αιώνα και παντοπωλείο στη συνέχεια, οι πατάτες κόβονται ακόμη με την αρχετυπική μέθοδο «του χεριού». Τόσο δωρικά, τόσο γευστικά.

Σουσουράδα & Σγουρός Σκαντζόχοιρος
Άφυτος, 23740 91594
Δεν είναι μόνο ότι βρίσκεται στο ομορφότερο και το πιο γραφικά διατηρημένο χωριό της Κασσάνδρας, είναι ότι στο εστιατόριο με το όνομα-σιδηρόδρομος ο βραβευμένος Νίκος Κατσάνης εξελίσσει το συλλογικό γαστριμαργικό ασυνείδητο. Δοκιμάστε φιλέτο με σάλτσα ροδιού.


Water Restaurant
Sani Resort
Η dream team της «Σπονδής» δημιούργησε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Μεσογείου στα σπλάχνα του Sani Resort. Ο Απόστολος Τραστέλης και ο Arnaud Pignaut βάζουν τεχνογνωσία και ο σεφ Γιάννης Παρίκος μεταμορφώνει την έννοια του δείπνου σε εικαστική δημιουργία.


Οινοχόη
Άφυτος, 23740 91620
Ραφιναρισμένο wine bar σε μια από τις πιο ιστορικές και πλέον όμορφες γωνιές της Κασσάνδρας.


Γλαρόκαβος
Πευκοχώρι Χαλκιδικής
Στο beach bar αυτό τα χρώματα του κοκτέιλ σου βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας και τη λευκή lounge-ίλα που κατακλύζει κάθε κόκκο άμμου.

Κουτσόμυλος
Άφυτος, 23740 91050
Τσιν τσιν με άπλετη (και αρτιμελή) θέα.


Angels
Καλλιθέα Χαλκιδικής
Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε πως πέρσι εδώ ξεκαλοκαίριασαν οι τρεις σωματοφύλακες (Αντώνης Κανάκης, Γιάννης Λάτσιος και Γρηγόρης Αρναούτογλου). Το club του Αντώνη Κανάκη αποτελεί μια σταθερή φωτεινή εξαίρεση στην άναρχη Καλλιθέα και meeting point όσων επί ελληνικής γης celebrities παίρνουν το δρόμο προς τη Χαλκιδική.


Shopping
Χολομών
Ταξιάρχης Χαλκιδικής, 23710 94394
Τόσο πολλά και τόσο αγνά βότανα η συγκομιδή των οποίων μεταφέρεται από γενιά σε γενιά δύσκολα θα βρείτε αλλού. Γι' αυτό και αξίζει η μικρή απόδραση από το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής προς το βουνό.


Τα αμπελόφυλλα της Μαριάννας
Νέα Καλλικράτεια, 23990 20450
Η πανδαισία του βιολογικού. Με παντιέρα την αγνότητα και τη βιολογική γεωργία η Μαριάννα έχει καταφέρει να απλώσει το όνομά της σε πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές από το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Μπορεί τα προϊόντα της να τα βρείτε σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, ωστόσο εδώ έχετε την ευκαιρία να τα αγοράσετε από την πηγή.