Λιώνω για σένα!

Λιώνω για σένα!

Θα μας έλεγαν τα παγόβουνα αν μπορούσαν...

Νομίσατε πως τα πράγματα πάνε καλά και πως τώρα που ψιλο-φροντίζουμε το περιβάλλον (και λέω ψιλό γιατί πρακτικά δεν κάνουμε και πολλά πράγματα, απλά το σκεφτόμαστε), οι πάγοι σταμάτησαν να λιώνουν; Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος... Οι πάγοι όχι απλά συνεχίζουν να λιώνουν, αλλά λιώνουν και ακόμα πιο γρήγορα απ' ότι έκαναν ως τώρα, κοινώς, επιτάχυναν.

Πριν από τέσσερα χρόνια η Διακυβερνητική Σύσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή είχε προβλέψει πως μέχρι το 2100 η στάθμη των θαλασσών θα έχει ανέβει κατά 17,8 με 58,4 εκατοστά. Ωστόσο έρευνα του Διεθνούς Προγράμματος για την Παρακολούθηση και την Αξιολόγηση της Αρκτικής με τίτλο «Χιόνι, Νερό, Πάγος και Μόνιμα Παγωμένο Έδαφος (Permafrost) στην Αρκτική» έδειξε πως αν οι πάγοι συνεχίσουν να λιώνουν μ' αυτούς τους ρυθμούς, η στάθμη τελικά θα ανέβει κατά 88,9 εκατοστά ως 1,60 μέτρα, σενάριο πραγματικά τραγικό και κατά πολύ χειρότερο από το προηγούμενο.

Το λιώσιμο των πάγων θα έχει ως συνέπεια την αλλοίωση των υποθαλάσσιων ρευμάτων και άρα το παγκόσμιο κλίμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κάθε είδους ζωή επάνω στον πλανήτη.